Blog van november 2021

En november is ook alweer achter de rug.

Via de mail kregen we van de adoptanten van Ingsi een mooie foto en een tekening van Ingsi.  De foto is gemaakt tijdens de wandeling in Katshaarschans.

Eind oktober kwam Woest naar huis omdat hij slecht liep. Op 1 november j.l. is de dierenarts geweest en zij denkt aan een hernia in zijn linker flank. Hij krijgt pijnstillers en, ja ja, fysiotherapie. Terwijl het eerst de goede kant op leek te gaan, moest Woest helaas op 5 november j.l. toch ingeslapen worden. Voor hem is het beter, maar we zullen hem erg missen.

De maand november bestond voornamelijk uit het controleren van de schapen in Dalerveen en Katshaarschans en de koeien bij huis halen in Dalerveen. Het natte weer en de zachte grond zorgden voor de nodige problemen. Met man en macht (tractoren) en trailers werd het grootste gedeelte van de koeien opgehaald. Op 2 pinken na. Die moeten nog naar huis gehaald worden. De schapen lopen nu, vaak in 2 of 3 groepen, wat meer door het gebied heen te grazen.

In Katshaarschans lopen de dames ook door het hele gebied. Er is gemaaid en nu zijn er meer paden waar ze langs kunnen lopen. Ook lopen ze nu vaker op de schans. Een prachtig gezicht.

In de Palms, bij de rammen, zijn de trainingen begonnen. Het gaat verbazingwekkend goed. 1x in de twee weken wordt er getraind en het gaat goed en steeds iets gemakkelijker. In de vangkooi krijgen ze dan wat stukjes gedroogd oud brood. Dat gaat er in als koek en bij het hek krijgen ze dan de laatste stukjes brood. De beloning voor hun werk bij de training. En voor de herders de kans om ze allemaal even goed te bekijken.

Bij  huis, bij de stal, gaat het goed met de (oude en jonge) dames. De ooilammeren groeien als kool. De oudjes krijgen o.a. luzerne. Wat ze heerlijk vinden. Een eersteklas behandeling op hun oude dag. Binnenkort ook maar eens weer wat foto’s van deze groep plaatsen.

De blog van december wordt ook meteen het jaaroverzicht. Een overzicht van (bijna) alles wat er in 2021 is gebeurd. Alles is sowieso terug te lezen in de diverse blogs van dit jaar.