Agenda

apr
2
ma
Lammetjesdag (Wolwerkplaats is ook open)
apr 2 @ 13:00 – 17:00

We gaan ervan uit dat de natuur weer zijn werk doet en dat rond deze datum er heel wat lammetjes zijn geboren. Bonte, licht- en donkerbruine en zwarte lammetjes, alle kleuren zijn mogelijk bij ons ras. Wij nodigen belangstellende uit om op kraamvisite te komen. Er is beschuit met roze muisjes voor de ooilammeren en blauwe muisjes voor de ramlammeren.

In de Wolwerkplaats is te zien wat er allemaal van de wol van de Drents Heideschapen gemaakt kan worden.

jun
3
zo
Schaapscheerdersfeest @ Jantina Helling Molen
jun 3 @ 14:00 – 17:00

Op zondag 3 juni 2018 worden de Drents Heideschapen van de Schaapskudde Benneveld geschoren. In verband met ons 5 jarig bestaan doen we dit nu in samenwerking met de Jantina Helling Molen in Aalden.

Het gehele programma word nog bekend gemaakt !

Omstreeks 14.00 komt de kudde aan bij de Jantina Helling Molen. De schapen worden op de traditionele manier met de hand geschoren. De kinderen kunnen dan van de wol zelf iets maken.

Het evenement duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Bij slecht weer gaat het evenement niet door. Bekijk de agenda van de website voor de laatste informatie hierover !!!

 

jun
10
zo
Cursus schapen scheren
jun 10 @ 12:30 – 17:00
Cursus schapen scheren @ Benneveld | Drenthe | Nederland

Steeds meer schaapscheerders stoppen ermee of komen niet meer bij houders met een klein aantal dieren. Dit hoeft geen probleem te zijn want het is heel goed mogelijk om te leren je schapen zelf te knippen. Wij doen dit met de hand. Het veilig werken met een machine is voor mensen zonder ervaring moeilijk te leren en de aanschaf van een elektrische scheermachine vergt een investering van honderden euro’s. Een goede handschaar kost ongeveer € 25,00. Met een klein aantal schapen is snel werken van minder belang. Het is leuk om je eigen schapen te scheren. Iedereen met een normale fysieke conditie kan het leren.

De Schaapskudde Benneveld knipt al jaren vrijwel alle schapen met de hand. Wij hebben zelf de vrijwilligers van onze kudde opgeleid, die vervolgens enthousiast aan de slag zijn gegaan. Ieder jaar organiseren wij een cursus schapen scheren in Benneveld.

Gezien het succes van de afgelopen jaren is het van belang om tijdig in te schrijven om zo teleurstelling  te voorkomen. Wij willen de kwaliteit van de cursus  en het persoonlijk begeleiden van het knippen bewaken en daarom is het aantal inschrijvingen beperkt!

De cursus is zeer praktijk gericht. Eerst wordt voorgedaan hoe een schaap geschoren wordt. Daarna gaan de cursisten in tweetallen onder onze begeleiding zelf een schaap scheren. Snelheid is niet belangrijk. Zorgvuldig werken staat voorop en daar is alle tijd voor.

Aandachtspunten

  • Veilig en comfortabel werken, zowel voor het schaap als de scheerder.
  • De volgorde van scheren en de moeilijke hoekjes.
  • Waar je nog meer op let bij het scheren: conditie van het schaap, hoeven, huidparasieten, etc.
  • Behandeling van wondjes (komt ook bij de cursus nauwelijks voor).
  • Het bekappen van de hoeven.
  • Behandeling van de wol.

De deelnemers moeten zelf een goede scherpe schaar meenemen. Er wordt in tweetallen gewerkt, dus één schaar per tweetal is voldoende. De ervaring heeft geleerd dat een kleine schaar handiger is dan de normale grote schaar. Een goede kleine schaar is bijvoorbeeld te bestellen bij www.wiltfang.nl (buxus/schapenschaar met dubbele veer) of bij www.schippers.nl (wolschaar super klein) of bij www.schapenhoeve.nl (wolschaar Net-tex) of eventuele andere sites.

Deelname kost €45,-  per persoon. Dit inclusief een lunch vanaf 12.30 uur en tevens word er tussen het knippen door drinken met iets lekkers aangeboden gedurende de cursus.

Inschrijven kunt u via het onderstaande formulier. Graag per persoon een formulier invullen!

Uw inschrijving is pas definitief als het/ de bedrag(en) op onze rekening zijn bijgeschreven.

Indien u nog vragen heeft over bovenstaande dan kunt u contact opnemen via ons contactformulier en u krijgt daar via de mail antwoord op terug of er word indien gewenst persoonlijk contact met u opgenomen.

Aanmeldformulier

Naam (verplicht)

Telefoon (verplicht)

E-mail (verplicht)

Eventuele opmerking

jun
23
za
Stamboekkeuring van de Schaapskudde @ Erfgoed De Boemerang
jun 23 @ 14:00 – 15:30
Stamboekkeuring van de Schaapskudde @ Erfgoed De Boemerang | Meppen | Drenthe | Nederland

De Schaapskudde Benneveld is aangesloten bij de Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap (NFDH). Op zaterdag 23 juni 2018 zullen de keurmeesters een groep ooien keuren. Bij goedkeuring worden de dieren opgenomen in het stamboek. Wij nodigen belangstellenden uit om de keuring bij te wonen. De keurmeesters zullen uitleg geven hoe de dieren beoordeeld worden.