Agenda

jun
3
zo
Schaapscheerdersfeest @ Jantina Helling Molen
jun 3 @ 14:00 – 17:00

Molen

Op zondag 3 juni a.s. van 14.00 uur tot 17.00 uur wordt het jaarlijkse schaapscheerdersfeest van de schaapskudde Benneveld gehouden in samenwerking met de Jantina Helling Molen in Aalden. De stichting schaapskudde Benneveld bestaat dit jaar 5 jaar. Een mooi jubileum.

Op het terrein voor de molen worden de schapen met de hand geknipt en met een scheerapparaat geschoren. De schapen worden door de herders aan het begin van de middag opgehaald vanuit hun weiden in Meppen en Oud Aalden. Rond 14.00 uur zal de tweede groep arriveren. Dit zijn de ooien en hun lammeren. Dan kan het scheren en knippen beginnen.

Achter de molen, bij het molenkraampje is koffie en thee te verkrijgen. Daarnaast zijn ook de befaamde broodjes Palmsburgers te koop. Ook staat er een ijskraam. In de molen zijn de diverse bakmixen e.d. te koop. De molen kan natuurlijk ook bezichtigd worden. Er is een molenaar aanwezig.

Voor wie wil, is er de mogelijkheid om iets heel leuks te vilten met wol. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Wolwerkplaats Benneveld.

jun
10
zo
Cursus schapen scheren (VOL)
jun 10 @ 12:30 – 17:00
Cursus schapen scheren (VOL) @ Benneveld | Drenthe | Nederland

De cursus is volgeboekt. Inschrijven/ aanmelden is niet meer mogelijk.

Steeds meer schaapscheerders stoppen ermee of komen niet meer bij houders met een klein aantal dieren. Dit hoeft geen probleem te zijn want het is heel goed mogelijk om te leren je schapen zelf te knippen. Wij doen dit met de hand. Het veilig werken met een machine is voor mensen zonder ervaring moeilijk te leren en de aanschaf van een elektrische scheermachine vergt een investering van honderden euro’s. Een goede handschaar kost ongeveer € 25,00. Met een klein aantal schapen is snel werken van minder belang. Het is leuk om je eigen schapen te scheren. Iedereen met een normale fysieke conditie kan het leren.

De Schaapskudde Benneveld knipt al jaren vrijwel alle schapen met de hand. Wij hebben zelf de vrijwilligers van onze kudde opgeleid, die vervolgens enthousiast aan de slag zijn gegaan. Ieder jaar organiseren wij een cursus schapen scheren in Benneveld.

Gezien het succes van de afgelopen jaren is het van belang om tijdig in te schrijven om zo teleurstelling  te voorkomen. Wij willen de kwaliteit van de cursus  en het persoonlijk begeleiden van het knippen bewaken en daarom is het aantal inschrijvingen beperkt!

De cursus is zeer praktijk gericht. Eerst wordt voorgedaan hoe een schaap geschoren wordt. Daarna gaan de cursisten in tweetallen onder onze begeleiding zelf een schaap scheren. Snelheid is niet belangrijk. Zorgvuldig werken staat voorop en daar is alle tijd voor.

Aandachtspunten

  • Veilig en comfortabel werken, zowel voor het schaap als de scheerder.
  • De volgorde van scheren en de moeilijke hoekjes.
  • Waar je nog meer op let bij het scheren: conditie van het schaap, hoeven, huidparasieten, etc.
  • Behandeling van wondjes (komt ook bij de cursus nauwelijks voor).
  • Het bekappen van de hoeven.
  • Behandeling van de wol.

De deelnemers moeten zelf een goede scherpe schaar meenemen. Er wordt in tweetallen gewerkt, dus één schaar per tweetal is voldoende. De ervaring heeft geleerd dat een kleine schaar handiger is dan de normale grote schaar. Een goede kleine schaar is bijvoorbeeld te bestellen bij www.wiltfang.nl (buxus/schapenschaar met dubbele veer) of bij www.schippers.nl (wolschaar super klein) of bij www.schapenhoeve.nl (wolschaar Net-tex) of eventuele andere sites.

Deelname kost €45,-  per persoon. Dit inclusief een lunch vanaf 12.30 uur en tevens word er tussen het knippen door drinken met iets lekkers aangeboden gedurende de cursus.

Inschrijven kunt u via het onderstaande formulier. Graag per persoon een formulier invullen!

Uw inschrijving is pas definitief als het/ de bedrag(en) op onze rekening zijn bijgeschreven.

Indien u nog vragen heeft over bovenstaande dan kunt u contact opnemen via ons contactformulier en u krijgt daar via de mail antwoord op terug of er word indien gewenst persoonlijk contact met u opgenomen.

De cursus is volgeboekt. Inschrijven/ aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Wilt u op de reserve lijst gezet worden, neem dan even telefonisch contact met ons op.

jun
23
za
Stamboekkeuring van de Schaapskudde @ Erfgoed De Boemerang
jun 23 @ 14:00 – 15:30
Stamboekkeuring van de Schaapskudde @ Erfgoed De Boemerang | Meppen | Drenthe | Nederland

De Schaapskudde Benneveld is aangesloten bij de Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap (NFDH). Op zaterdag 23 juni 2018 zullen de keurmeesters een groep ooien keuren. Bij goedkeuring worden de dieren opgenomen in het stamboek. Wij nodigen belangstellenden uit om de keuring bij te wonen. De keurmeesters zullen uitleg geven hoe de dieren beoordeeld worden.