Drentse heideschapen van de schaapskudde van Benneveld

Interview met ZO!34

Natuur zoals het bedoeld is: De Schaapskudde van Benneveld

De Katshaarschans bij Coevorden heeft nieuwe bewoners. Vijftien schapen van de schaapskudde van Benneveld grazen voortaan op dit historische terrein. Het gaat om een samenwerking van de schaapskudde, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De Drentse heideschapen zijn licht van gewicht zodat ze het rijksmonument niet beschadigen. Op deze manier hoeven er geen mensen of machines aan te pas te komen om het historische natuurgebied te onderhouden.

“Het is het nieuwe natuurbeheer. Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten hebben veel verstand van de gebieden die zij onderhouden, maar dieren hebben andere aandacht nodig. Daarom gaan ze samenwerkingen aan met partijen zoals wij”, vertelt Marco Borkes, samen met zijn vriendin Wibbina van Ginkel de oprichter van de Stichting Schaapskudde van Benneveld.

Inmiddels is dit het derde stuk grond waar de schapen van deze stichting voor zorgen. Het eerste gebied was De Palms in Meppen, het tweede gebied het Dalerveense Veen en nu de Katshaarschans bij Coevorden. In totaal zorgen ruim 130 Drentse heideschapen ervoor dat 110 hectare aan land wordt beheerd.

Klik hier voor het volledige bericht op ZO!34.