Dalerveen. Bontje bijt het spits af. En toen….

Gisteravond (19 april), rond 18.15 uur, zijn de eerste lammeren geboren in het Dalerveense Veen. Vol spanning keken we er naar uit wie de eerste ooi zou zijn die haar lammeren krijgt.

Ooi Bontje nam het voortouw en zette 2 mooie  lammeren op de wereld. Jasper was in het gebied en spotte de ooi met haar 2 lammeren.  ’s Avonds gingen Marco en Wibbina kijken. Na enig puzzelwerk bleek het Bontje te zijn met 2 lammeren. 2 prachtige lammeren. Een roodbont en een zwartbont lam. 

Dit was voor Bontje de eerste keer dat ze lammetjes kreeg en dat was wellicht te veel voor haar om te behapstukken. Daarom heeft ze het zwartbonte lam helaas verstoten. Dit lam wordt nu met de fles grootgebracht in de kudde in Benneveld met heel veel tantes en 3 speelkameraadjes, de lammeren van Manoa en Oranja.

Vanochtend (20 april) was Wibbina alweer  vroeg in Dalerveen er trof ze 3 ooien aan met een lammetje of lammetjes aan de voet.  Inderdaad, maar liefst 3.

Olivia heeft een heel mooi  lam op de wereld gezet. Een aparte kleur. Dit is voor Olivia haar eerste lammetje.

Ook Noor heeft voor haar eerst keer gelammerd en heeft een tweeling ter wereld gebracht. Maar het werd een aparte belevenis. Het meest bonte lam (rammetje) had wat last van grootheidswaanzin en vond de koeien leuker dan zijn eigen moeder. Hij probeerde bij de koe te drinken die heel beschermend bij hem was gaan liggen. Uiteindelijk heeft Jasper hem weggehaald bij de koeien. Terug bij zijn moeder was ze eerst wel blij met hem. Maar…… hij rook erg sterk naar koe en daarom heeft moeder Noor hem niet meer geaccepteerd. Hij is nu ook thuis in Benneveld gezellig bij het andere fleslammetje. Ook hij zal groot gebracht worden met de fles en heeft tantes om alles van te leren en natuurlijk wat speelkameraadjes. 

Wibbina kon, op afstand, wat foto’s van dit gebeuren gemaakt.

Hier ligt de koe beschermend naast hem. Hier probeert hij te drinken 

Natuurlijk zijn er ook foto’s van Noor met het andere lam.

En als 4e in de rij heeft Loïs Clark ook haar best gedaan met 1 lammetje. Clark heeft reeds eerder een lam ter wereld gebracht. Een ram met de naam Noud. Noud loopt nog steeds in de Palms in de rammengroep. 

Als je denkt dat dat alles is. Echt niet.  Toen Marco en Wibbina vanavond in Dalerveen waren, waren ze erbij toen Nijntje ook haar lammetje kreeg. Haar eerste lam. Het is een zeer spectaculair getekend lammetje.  Marco maakte de onderstaande foto’s. 

We zijn tot nu toe al supertrots. Niet alleen op de ooien, maar zeer zeker ook op ram Geert. Er moeten nog 19 ooien lammeren. Dat belooft nog veel voor de komende dagen. We kijken nu al uit naar morgen, wie weet wat de dag ons brengt. Het is spannend, maar we genieten volop. 

Lees ook even het volgende:

We vinden het super leuk als men een lam wil adopteren!  Maar dit kunnen we, i.v.m. de natuurbegrazing,  pas definitief bepalen na het afspenen. (leeftijd rond de 4 maanden)  We bepalen dan of het lam blijft (adoptie dus mogelijk) of naar een andere kudde gaat om daar mee te helpen om een nieuwe kudde Drentse Heideschapen op te bouwen en daar ook ingezet te gaan worden voor natuurbegrazing.

De huidige donateur van een ooi heeft natuurlijk altijd als eerste de mogelijkheid om, als het bij de kudde blijft, het (de) lam(meren) te adopteren. We houden u op de hoogte.