Schaapscheren in het Dalerveense veen.

Natuurlijk moeten ook de schapen in het natuurgebied het Dalerveense Veen geschoren worden. Hieraan vooraf is behoorlijk gepuzzeld of het hoe en wat. Maar zaterdag 31 mei j.l. was het zover dat we hier de eerste scheerdag hadden.

Rond 10 uur druppelden de eerste herders binnen en om 11 uur was de laatste ook binnen. We waren al begonnen met scheren. De taakverdeling was als volgt: Eerst de schapen in de vangkooi halen. Dat ging vrij gemakkelijk. Al ontsnapten er 2 van die ondeugende dames onder het hek door. Gelukkig waren ze snel weer in de vangkooi terug.

Na overleg besloten we met 5 enters te beginnen, omdat dierenarts Anne-Lynn mestmonsters wilde afnemen en de enters dan het beste beeld geven. We begonnen met Soof, 1 van de 2 ondeugende dames. Ze werd door Marco gevangen, Anne-Lynn nam een mestmonster. Vervolgens foto’s voor de adoptant gemaakt door herder Ria, Marco begon te scheren en Wibbina hield het schaap vast. Jansje maakte foto’s voor de blog en Monique deed de administratie. Justin, die iets later kwam, hielp Marco met het scheren en knipte Twinkle met de hand.

Rond 12 uur lunch, en wat voor lunch. Super verzorgd door herder Anja. Na de lunch nam zij het van Wibbina over. En gingen we verder. Oh ja, de volgorde van de geschoren schapen : als eerste Soof, gevolgd door Frida, gevolgd door Lobke, gevolgd door Josefien, gevolgd door Jomieke, gevolgd door Mare, gevolgd door de hamel Napoleon, gevolgd door Sjoukje ons witste schaap, gevolgd door Twinkle en als laatste Gitta.

Op de site komt waarschijnlijk een leuk filmpje van deze schapen van herder Ria. Na zo’n 5 uur in de hitte doorgebracht te hebben  besloten we te stopen voor die dag. Voor de dieren en onszelf. Tweede Pinksterdag ’s avonds gaan we verder. Dat is hopelijk koeler en prettiger voor de dieren en ook voor ons.

Hierbij de foto’s van Wibbina:

En de foto’s van herder Jansje: