2019 jaaroverzicht

Hierbij een globaal jaaroverzicht over 2019. Ik zal ook één en ander niet vermeld hebben, maar voor het volledige plaatje verwijs ik naar de diverse blogs.

Januari: alle gedekte ooien lopen bij huis. Nu is het wachten op de lammeren. Deze maand werd er ook een blog in 3 delen gemaakt. Met daarin de foto’s en de namen van de rammen in de Palms.

Februari: de eerste lammeren dienden zich aan. Het eerste lam was Trined. Een mooi rood rammetje van moeder Snuitje en vader Sven. Daarna volgden er een heleboel andere lammeren. Deze maand was ook de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de herders.  Verder werden de rammen in Oud Aalden bekapt.

Maart: de laatste lammeren kondigden zich aan en de eindstand in maart was  maar liefst 19 ooilammeren en 9 ramlammeren. Op 30 maart kwam de schrijver van het stukje in het Oes eig’n kraantien langs voor een interview en hij wilde meteen op de adoptielijst geplaatst worden.

April: 7 april hebben we de 1e wandeling van het jaar weer gemaakt om te oefenen voor de Toorn van Thunaer. Vertrek en finish plaats was erfgoed De Boemerang in Meppen. Op 11 april kregen de lammeren hun oormerk en van de adoptielammeren werden foto’s gemaakt. Een kleine week later waren alle beschikbare lammeren geadopteerd. Op 22 april was het tijd voor de jaarlijkse lammetjesdag bij de molen. De adoptanten konden hun adoptielam zien en ook op de arm  houden en op de foto gezet worden. Er was ook een wedstrijd uitgeschreven en aan de winnares hiervan dankt rammetje Sander zijn naam. De heren in de Palms hebben het voor elkaar gekregen om steeds te ontsnappen door over het draad te springen. Een deel van de heren zijn daarom naar een begrazingsbedrijf gegaan en de rest naar Oud Aalden bij de andere rammen. Inmiddels zijn er 19 ooilammeren en 4  ramlammeren geadopteerd. Door de bijdrage voor de adoptieschapen en lammeren was het mogelijk om een draadloos scheerapparaat aan te schaffen met maar liefst 2 accu’s. Dit scheelt de nodige tijd met het scheren.

Mei: Op 23 mei werden de rammen in Oud Aalden geschoren. Op 26 mei werd wederom de cursus schaapscheren met de hand gehouden. Weer volle bak. In deze maand werd ram Rik gehameld en mag hij nu bij de ooien lopen.

Juni: Op 2 juni werd weer het jaarlijkse schaapscheerdersfeest gehouden bij de Jantina Hellingmolen in Aalden. Altijd weer een spektakel. Ook nu was er weer een wedstrijd en rammetje Rakker heeft hierbij zijn naam gekregen van de winnares. Op 16 juni was het weer tijd voor een wandeling. Natuurlijk kwam ook de schapenkeuring weer aan bod en wel op 22 juni. Deze werd dit jaar in Benneveld gehouden. Maar liefst 8 ooi enters werden gekeurd en allemaal goedgekeurd. Op 24 en 26 juni hebben een aantal herders de vachten van hun adoptielam gevilt in de Wolwerkplaats Benneveld. Altijd gezellig. Een week later kon alles wat nog af moest, afgemaakt worden. Wibbina, nogmaals ontzettend bedankt. We zijn nog steeds dolblij met onze vachten. Ook werden de ramlammeren afgespeend en wel op 11 juni. Ze kwamen bij de rammen in Oud Aalden te lopen. Deze groep bestond nu uit 17 rammen, jong en oud.

Rakker

Juli: Op 5 juli was het tijd voor de Q-koorts enting. Alle BS’ers  (bekende schapen) die meedoen met de Toorn van Thunaer moesten gevaccineerd worden en de lammeren zelfs 2 keer. op 11 juli zijn er 5 ooien naar het natuurgebied de Dalerveense Veen gebracht, samen met 5 schapen van Jasper en Anne-Lynn.  Ze kwamen bij de Hereford koeien te lopen. Op 29 juli kregen de ooilammeren hun 2e vaccinatie voor de Q-koorts.

Augustus: Voordat we de BS’ers naar hun “kleedkamer” konden brengen, moest er eerst nog draad getrokken worden. Dat ging erg snel. Op 11 augustus brachten we de schapen naar de weide bij het speelveld van de Toorn van Thunaer, zodat de schapen konden wennen aan alle geluiden en mensen die er rondlopen. We hadden veel bekijks. Op 19 augustus werden Wibbina en Monique geïnterviewd voor het clubblad de Schoone Drenth. Deze kwam in september uit. Op 25 augustus was het tijd voor de rammen om gekeurd te worden. Het verslag staat in de blog.  ’s Avonds moesten we oefenen voor het optreden bij de Toorn van Thunaer. Dat naderde al snel. 29 augustus t/m 31 augustus werd er elke avond geoefend. De spanning groeide.

Op weg naar de kleedkamer bij de Toorn van Thunaer

September: Op 1 september werd er nog flink geoefend en op 2 september was de try-out. Volle bak. En dat 6 avonden lang. Woensdag 4 september  was de première. Het waren mooie avonden en we maakten het ons ook gezellig terwijl de schapen graasden in hun “dorpsweide”, waarna ze na afloop weer terug gebracht werden naar hun “kleedkamer”.  Op 9 september werden de schapen weer bij huis gehaald en dat ging met een tempo, waar zelfs de herders met de langste benen amper tegen konden lopen. De schapen hebben daarna ook 2 dagen flink uitgeslapen en af en toe wat gegraasd.  Op 15 september hadden we de afsluiting van de Toorn van Thunaer. Het was een super gezellige afsluiting en het saamhorigheidsgevoel was alom aanwezig.

Oktober: op 6 oktober werden de ramlammeren, samen met Anjo naar de Palms gebracht. Dat zit nu weer mooi in het draad. Op 10 oktober werden de schapen die naar het natuurgebied mochten, verweid naar de Katshaarschans. Een heel mooi gebied. De 10 die al in het Dalerveense veen liepen, werden een paar dagen eerder er heen gebracht. De afrastering in het Dalerveense veen was nog niet helemaal in orde en hier konden ze tussentijds lopen.  Op 26 oktober waren de schapen te zien bij het programma ROEG van RTV Drenthe.

 

November: Op 3 november ’s ochtends werden de ooilammeren gefotografeerd voor de blog. Hun broertjes gingen hun al eerder voor. Tegeljjkertijd werden er ooien, die nog bij huis liepen, uitgezocht die ook naar het Dalerveense Veen konden, nu dit goed in het draad staat. Deze dames werden er eerst heengebracht en daarna werden de anderen opgehaald vanaf de Katshaarschans. Ze lopen nu samen met de prachtige Hereford runderen en 5 schapen van Jasper en Anne-Lynn. Het was even wennen aan elkaar (zie filmpje op de site), maar het gaat goed.  Op zaterdag 17 november verhuisde ram Cor naar Ruinen en werd onze kudde uitgebreid met rammetje Michiel (Palms) en ooitje Nijntje (thuisgroep). Beide zijn lammeren van dit jaar, afkomstig van de  kudde uit Ruinen. Op 30 november werd het glossy magazine van de Toorn van Thunaer uitgegeven en uitgedeeld aan de deelnemers. De organisatie heeft het prima voor elkaar. Op de laatste dag van november is ram Tucker nog op dektournee gegaan.

 

December: Op 11 december is rode ram Sven verhuisd naar Kaspers Schapenhouderij in Exloo. Sven zal de komende 2 jaar ingezet worden om te dekken. Op 1 december zijn de rammen Levi en Alan verhuist naar een ander adres. Woest is bij zijn terugkeer ook in de Palms geplaatst en na even zoeken heeft hij de groep gevonden en loopt nu samen met hen rond in de Palms. De dieren zijn er tevreden en rustig.  Op 21 december zijn de schapen in Benneveld weer bij huis gehaald en is daarna een kleine groep herders bezig geweest met het prikkeldraadvrij maken van het bosje in het Dalerveense veen. Dit was gelukkig snel klaar en hebben we de schapen ook nog even goed bekeken. Ze voelen zich zen in het Dalerveens veen.  Ze zijn rustig en staan lekker te herkauwen terwijl wij staan te kijken.

  

Dit was ons jaar in vogelvlucht.

Besloten  is om dit jaar geen dekgroepen te maken. Omdat we net begonnen zijn met meer natuurbegrazingen, kijken we het even aan. We laten de dieren eerst wennen aan hun nieuwe grote leefgebied. Wellicht komt/komen er volgend jaar weer een dekgroep of dekgroepen.  Wel zijn Levi, Bram-Appa, Woest en Tucker op dektournee geweest.

Er zijn dan  volgend jaar ook geen adoptielammetjes, maar….. er zijn nog wel een aantal ooien (ouder dan 2 jaar) die nog niet geadopteerd zijn. Dus volgend jaar wordt het wellicht : “adopteer een schaap” i.p.v. een lammetje. Uw blogger zal dit zeker ook gaan doen.

Helaas hadden we dit jaar een paar overleden schapen. Om te beginnen ram Drouw uit de Palms, gevolgd door ooi Senna die 2 lammeren had, deze bleven in de weide en groeiden op samen met de andere lammeren.  Als derde overleed Graeme en als vierde overleed Rik een paar weken na zijn steroptredens bij de Toorn van Thunaer. Een paar weken na hun overgang naar de Palms zijn Trined en Brian overleden.

Toch wil ik ook nog even alle lammeren noemen die dit jaar geboren zijn: Trined, Josefien, Soof , Sterre, Sander, Olivia, Joni, Roma, Guusje, Joslynn, Noor, Noud, Mali, Rakker, Willy, Dean, Gwynneth, Brian, Duncan, George, Lobke, Frida, Gitta, Floris, Hanneke Puk, Jo-Mieke, Edda en Nasja. De eerste is op 19 februari geboren en de laatste op 7 april. De namen staan op volgorde van de dag van geboorte.

Zoals bovenaan reeds gemeld is er van  de meeste gebeurtenissen een blog verschenen en kan een ieder die dat wil, de volledige verhalen daar terug lezen.

Rest ons nog om u allen een heel mooi, gezond en liefdevol 2020 te wensen. Natuurlijk ook namens onze rammen en de BS’ers (bekende schapen).