De 1e blog van 2020

Allereerst nog de beste wensen voor iedereen in 2020.

De eerste blog van 2020.

Op 12 januari was de nieuwjaarsbijeenkomst van de herders. Zoals altijd gezellig en zeer informatief. We hebben doorgesproken hoe we het beste kunnen samenwerken voor de natuurbegrazingsgebieden, waar nu 2 kudde’s lopen. Over roosters maken voor het  bezoeken van de kudde’s, zowel in Dalerveense Veen als in de Palms. Hoe en wat doorgeven als er iets is, etc. We zijn nu helemaal up-to-date. Ook kwam de adoptie aan de orde, mede omdat we dit jaar geen lammetjes hebben. Maar….. we hebben nog een aantal niet geadopteerde schapen.

Helaas begon het jaar voor de kudde wat minder goed dan gehoopt. Tot onze spijt moesten we op 15 januari 2020 afscheid nemen van onze oudste ooi Dip. Lieve, leuke, mooie Dip. Ze liep altijd vooraan bij de wandelingen. Kwam altijd even dag zeggen in de weide. Ze had zelfs  een trouwe fan. We zullen haar zeer zeker missen. Dip heeft de leeftijd van 14 jaar bereikt. Een zeer respectabele leeftijd.

De adoptie. Zoals gezegd hebben we dit jaar geen lammetjes omdat de schapen nog moeten wennen aan hun leven in de natuur. Tegen het eind van het jaar bekijken we de mogelijkheden om dit jaar wel 1 of meerdere dekgroepen te maken.

Maar….. we hebben nog wel een aantal ooien die nog niet geadopteerd zijn. Dit zijn over het algemeen ooien ouder dan 2 jaar.  We zijn zo’n 2 jaar geleden weer begonnen met adoptielammeren/schapen. Ook zijn er nog een aantal lammeren van vorig jaar waarvan de adoptie stopgezet is en deze zijn nu ook weer vrij voor adoptie. Van deze groep zijn Roma, Sterre en Frida weer vrij voor adoptie. Roma is inmiddels geadopteerd. Maar de lijst is nog niet compleet, dus zodra deze volledig bijgewerkt is, komt er een blog met alle beschikbare dames. We proberen ook foto’s te maken, soort van pasfoto’s, maar omdat een heel groot deel in een natuurbegrazingsgebied loopt kan dat even op zich laten wachten. Kijk ook eens op de site voor meer informatie.

Uw blogster heeft reeds een oudere ooi er bij geadopteerd. En wel de moeder van Gwynneth en ze heet Zoë. Ook hebben 2 andere herders de moeder van hun adoptielam/ enter er bij geadopteerd en wel Els, moeder van Josefien en Sandy, moeder van Anjo.

Op het programma van dit jaar staat weer de schapenknipcursus. Oftewel wol knippen met de hand. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar. Dit is altijd een heel leuk, leerzaam en gezellig onderdeel van ons jaarprogramma. Handig voor mensen die een paar schapen hebben en het zelf willen gaan doen, gewoon leuk om te leren, nostalgie, misschien staat het op je bucketlist, etc.. Hoe dan ook, het is zeker een aanrader. Alle informatie hierover is op de site te vinden.

De Palms. In de Palms zijn we bezig om draad te trekken om de omheining wat op te hogen. Na de stormachtige dagen van de laatste tijd zijn 2 herders de omheining nagelopen om takken e.d. te verwijderen. Gelukkig waren er geen grote problemen ontstaan. Ook dit hoort bij de verzorging van de dieren. In de Palms lopen momenteel 12 rammen. Tucker, Woest, Bram-Appa, Anjo, Noud, Sander, Rakker, Dean, Duncan, George, Floris en Michiel.

Bij huis lopen de oudste dames en een aantal ooitjes van afgelopen jaar. In het Dalerveense Veen lopen de rest van onze ooien (49) en 4 ooien en 1 hamel van Jasper en Anne-Lynn. Een hele mooie kudde in een mooi gebied.

In de wolwerkplaats worden prachtige voorwerpen gemaakt van wol van de vorig jaar geschoren schapen van de kudde. Afgelopen jaar zelfs 2 stoelhoezen. Prachtig zijn die geworden. Natuurlijk zijn er weer volop mooie gevilte vachten en lampenkappen gemaakt. Ook hier zijn genoeg mogelijkheden voor workshops. Kijk ook eens op de site www.wolwerkplaatsbenneveld.nl.

Kortom, er valt weer genoeg te beleven en te zien bij schaapskudde Benneveld.

Foto bovenaan: Roma, dochter van Ilse en Bartel.