Van het Dalerveense Veen naar de Katshaarschans.

Vrijdagochtend, 16 augustus j.l.,  vroeg Wibbina of ik tijd en zin had om ’s avonds de dames en heer uit het Dalerveense Veen naar de Katshaarschans te brengen. Waarom zul je vragen. Wel de schapennetten blijken niet koebestendig te zijn en dit leverde gevaarlijke situaties op, zeker zo vlak naast het water en de straat. Na overleg met Staatsbosbeheer en het Drents Landschap is toen afgesproken dat de schapen tijdelijk naar de Katshaarschans zullen verhuizen. Als de draden helemaal in orde zijn, kunnen ze weer terug naar het Dalerveense Veen.

Maar  nu de verhuizing. Hoe vang je 10 schapen op een stuk grond van 40 hectare zonder vangkooi? Daar is grondig over nagedacht door Marco en na overleg met Jasper werd Marco’s plan uitgevoerd.  Samen met Wibbina, Anne-Lynn, de vader van Anne-Lyn, Jasper, Marco en Monique gingen we aan de slag. Twee schapennetten werden, nadat de stroom er af was natuurlijk, losgemaakt en de trailer stond er vlak naast. Met het water aan de ene kant en de andere netten aan de andere kant zou je toch denken dat het dan zo gepiept was. Tja…… de schapen stonden al wel vlakbij in het bos, maar lieten zich niet vermurwen om allemaal tegelijk uit het bos te komen om dan de trailer in te lopen. Ettelijke pogingen later, was het opeens wel raak. Ze kwamen alle 10 op de wal buiten de weide. Meteen er achter en Anne-Lynn liep al lokkend met biks en brood de trailer in met de schapen achter haar aan. De hamel probeerde nog even te ontsnappen, samen met een enter, maar door snel ingrijpen kon de trailer dicht. Het was inmiddels al flink schemerig.

De stroom werd er weer op gezet en nu reden we met 3 auto’s en een trailer in optocht naar de Katshaarschans, waar we voor het vangen nog water gebracht hebben en het hek naast het wildrooster hebben verhoogd. De trailer werd door Jasper achteruit de wei in gereden en toen de klep open ging, aarzelden de schapen ook niet en liepen meteen het terrein op. Ze gingen al knabbelend direct op onderzoek. Niet veel later kwamen ze even bij ons terug en kregen wat biks bij de waterbak zodat ze deze ook zouden weten te vinden als ze dorst hebben. Nog even wat met elkaar napraten en dan naar huis.

De Katshaarschans is een prachtig natuurgebied met op dit moment ook bloeiende heide. Er loopt een wandelpad doorheen en er staan een paar bankjes. Het is heerlijk om hier te wandelen en bijvoorbeeld te fotograferen.  We gaan dit zeker een keer doen.

Bijgevoegd wat snelle foto’s van het prachtig natuurgebied.

Foto 1 : het zicht vanaf de 1e ingang van het gebied. Hier werden de schapen ook los gelaten.

Foto 2: binnen in de schans bij de 2e ingang.

Foto 3 : het zicht vanaf de hoge steile schanswal richting de 1e ingang.