Rammen keuren op zondag 25 augustus 2019

Nadat de ooi enters eerder dit jaar gekeurd zijn, was het nu de beurt aan de rammen. Op de lijst stonden Woest, Levi, Bram-Appa, Anjo en Cor. Keurmeester was Titia Geertman.

De keuring zou om 10 uur beginnen. De hekken waren vrijdag al neergezet en de dagen ervoor is getraind om de rammen in de vangkooi te laten lopen zonder dat we er veel moeite voor moeten doen en moeten opjagen met alle stress tot gevolg. Dit was geen probleem en elke dag kwamen ze simpel de vangkooi in lopen voor hun stukje brood. Ook op zondag was dit geen probleem. Helaas joeg Cor 1 lam er weer uit toen herders Anja en Monique de rammen in de vangkooi haalden. Dit rammetje hoefde niet gekeurd te worden en mocht buiten de vangkooi blijven. Ook hij kreeg wat brood natuurlijk. Ruim voor 10.00 uur stonden de  heren al klaar.

Herder Ria was er even later ook, gevolgd door keurmeester Titia. Niet veel later kwamen Marco en Wibbina er ook aan en begonnen we met een kop koffie/thee met een stuk heerlijke krentewegge met roomboter. Voor de energie, want het zijn en blijven rammen.

Na de koffie was het tijd om te beginnen. We begonnen met Levi, aangezien hij toch altijd met zijn neus vooraan staat en nu natuurlijk ook. Marco had hem meteen te pakken. Ria en Anja assisteerden Marco. Titia gaf het formulier aan Monique en zij noteerde de punten die Titia aangaf.  Een ram wordt op heel veel punten gekeurd.  Eerst de algehele indruk met : rasz. (raszuiver), geb (gebit), rep en GCF (helaas vergeten te vragen waar dit voor staat. Dom dom dom.). Na de algehele indruk kwamen de andere onderdelen aan de beurt. Kop, hoorns, vacht, staart, romp, beenwerk, ontwikkeling en type.

Levi kreeg maar liefst een U op zijn hoorns, staande voor uitmuntend. Op de andere onderdelen scoorde hij  3x goed en 4x zeer goed. Dus: goedgekeurd.  Met als opmerking: upstanding. Het was zijn 2e keuring.

Daarna was Woest aan de beurt. Voor Woest is dit zijn laatste (3e)  keuring zodat hij hierna voor het leven goedgekeurd kan worden. Woest kreeg maar liefst 4x een U op zijn lijst, 2x goed en 2x zeer goed. Ook met de aantekening upstanding.  En na deze keuring is hij dus echt voor het leven goedgekeurd. Proficiat Woest.

Nu was Bram-Appa aan de beurt. Zijn allereerste keuring. Voor zijn vacht kreeg hij maar liefst een U. Verder 2x een goed en 5x een zeer goed. Voor een enter een super score. We zijn trots op hem, vader Tucker en moeder Chi.

Als vierde was Anjo aan de beurt. Helaas kon hij niet goedgekeurd worden vanwege de te krappe stand van zijn hoorns. Hoe mooi hij verder ook zou zijn. De stand van de hoorns is heel belangrijk. Er moet minimaal een hand passen tussen de hoorns en de wang. Om ingroeien te voorkomen. Maar….. Anjo is onmisbaar voor ons want hij gaat de groep leiden in de Palms zodra de Palms weer helemaal mooi in de afrastering zit. In de afrastering zit nog wat werk voor ons na de Toorn van Thunaer. Het laatste stuk doen we namelijk zelf.

Last but not least, was Cor aan de beurt. Hij ziet er goed uit, zeker in zijn ontwikkeling, maar ook hij is op zijn hoorns afgekeurd vanwege een a-symmetrische stand. Wat dus, net als bij Anjo, een gevaar voor hemzelf op kan leveren. Maar dat houden we natuurlijk scherp in de gaten.

Woest, Levi en Bram-Appa zijn goedgekeurd en daar zijn we heel blij mee. Sven is bekapt want hij kreupelde wat, Anjo is geknipt van achteren omdat hij wat diarree had gehad en hij werd ontwormd. Dit kon meteen ook even gebeuren. Bij alles wat je doet met de schapen, leer je weer wat bij. Titia heeft ook antwoord gegeven op de vragen van ons en legde ook dingen uit.  Het was een gezellige en leerzame ochtend.

De volgende blog zal naar alle waarschijnlijkheid gaan over de Toorn van Thunaer. De afgelopen avonden is er flink gerepeteerd op het speelterrein en zijn diverse dingen uitgeprobeerd. Er zijn vangkooien en afrasteringen geplaatst, de kudde heeft geoefend met de hond voorop, Rik heeft geoefend met de bel om zijn nek en alles wat nog meer bij kwam kijken. De schapen hebben reeds een paar leuke showtjes weggegeven dus komen kijken is zeker een aanrader. Er zijn slechts nog kaarten beschikbaar voor de try-out op dinsdag a.s..  De BS’ers bestaan uit Rik, de belhamel, 9 ooilammeren, 8 ooi enters en alle andere ooien. De BS’ers (bekende schapen) en hun begeleiders (de herders) hebben er zin in.

http://www.toornvanthunaer.nl

   

Foto’s zijn gemaakt door Wibbina.