Gezellig zonnig schaapscheerdersfeest

Vandaag was dan eindelijk het schaapscheerdersfeest waar we al weken mee bezig waren. Allerlei voorbereidingen moesten worden gedaan. Maar vandaag was het dan zover.

De ochtend begon nog wat aan de frisse kant. Rond 9 uur werd besloten dat de partytenten niet opgezet hoefden te worden. Rond half 10 was de blogster aanwezig om de verrassing voor Marco en Wibbina voor het 5 jarig jubileum voor te bereiden. Buurman Albert kwam helpen om alles goed neer te zetten. Nog een groot zwart kleed er over, een strik er om en de kaart er aan hangen. Nu was het wachten op de rest van de herders.

Al gauw kwam iedereen binnen lopen en werd er al flink wat werk verzet. Toen alles bijna op de plek stond gaf Marco nog een kleine uitleg m.b.t. de verdeling en de werkzaamheden. Daarna nam ondergetekende het woord over en samen met alle herders boden we het kado aan. Marco en Wibbina onthulden een spandoek van de schaapskudde. Deze kan nu altijd mee met evenementen en activiteiten.

Daarna was het tijd om de schapen uit Meppen bij Erfgoed De Boemerang op te halen. Een groep herders vertrok richting Meppen en ondertussen kwamen er al mensen kijken. Na een ruim half uurtje kwamen de schapen aanlopen en liepen ze in de prachtige vangkooi/kraal die de Hekkerij verzorgd heeft.

Ook de 2 schaapscheerders kwamen aan op het terrein en na een kort overleg was het tijd om aan de gang te gaan en de 2e groep ooien, met hun lammeren, op te halen. Dit ging niet helemaal zonder slag of stoot toen we eenmaal op het terrein bij de molen aankwamen. Gelukkig werd alles weer goed opgevangen en liepen de schapen de andere kant van de kraal binnen.

Nu was het tijd om met het scheren te beginnen. De 2 scheerders begonnen in de  kraal te scheren. Herder Rolf assisteerde hen en zorgde voor de kaartjes bij de juiste wol. Herders Huub en Stieneke zorgen er voor dat de vachten ingepakt werden. Aan de andere kant begonnen herders Ralf en Justin aan het knippen met de hand van de de ooien.  De pedicure van de schapen werd verzorgd door Niels, de schaapherder uit Orvelte. Herder Erna gaf demonstraties spinnen en wol verven. Herders Jacinta, Trudie, Sonja en Wibbina hielpen de kinderen met hele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een mooie hanger met ketting te vilten. Herder Clara bakte de heerlijke Palmsburgers en ze werd geassisteerd door Amy en Lotte. De broodjes werden geserveerd in een heerlijk pitabroodje, die bakker Kuijer heeft gebakken. Ook had hij heerlijk Jantina Hellingstoet bij zich. Herder Jansje verleende hand en spandiensten. Herder Marco en Monique beantwoorden de vragen en hielpen waar nodig. Oud herder Karin kwam ook nog een handje helpen. Scheerster Jessica probeerde nog een stuk met de hand te doen en herder Justin hanteerde nog even het scheerapparaat. Kennis en ervaring uitwisselen.

Er moesten nog 10 ooien ongeschoren blijven. Die zijn a.s. zondag aan de beurt bij de cursus schaap scheren in Benneveld. Er zijn 22 opgaves en er zijn dus voldoende ongeschoren schapen nodig. Bij hun boerderij staan nog 3 dames en nu deze 10 dames. Dat komt goed.

Nadat alles wat geschoren moest worden, geschoren was, moesten de dames weer terug naar hun weides in Meppen en Oud Aalden. Het terrein opruimen en dan huiswaarts. Moe maar voldaan.

Er zijn heel veel mensen komen kijken en ook hebben een aantal adoptanten hun lam bezocht. Kinderen hebben nog een lammetje geaaid en er zijn ook veel foto’s gemaakt.  De molen werd ook druk bezocht en goed bekeken. Het was een reuze gezellige dag waar we allemaal met veel plezier aan hebben meegewerkt en ook veel plezier aan hebben beleefd.

En nu natuurlijk wat foto’s, helaas een beetje door elkaar maar wel leuk om te zien: