We zijn over de helft en wat een prachtige lammeren hebben we al.

Vanochtend (27 april Koningsdag) waren Marco en Wibbina weer op controle in Dalerveen en ze mochten het mooie moment aanschouwen van de geboorte van 2 lammeren. Van zoiets kun je alleen maar genieten. Natuurlijk sta ik al te trappelen om foto’s te gaan maken, maar ik moet nog even geduld hebben. Met deze lammeren zijn we over de helft van de drachtige dames.

Het was Meera, mooie Meera met haar chocoladekleurige kop. Het is voor Meera de 2e keer dat ze een lam heeft gekregen. Haar eerste lam was Ivy (2017). Nu heeft ze 2 lammetjes gekregen en wel op Koningsdag.

Een foto van herder Ria. Hier waren de lammeren ongeveer 3 uur oud. Even na 10 uur begon de bevalling. Marco en Wibbina waren er bij.

  geboortefoto door Wibbina gemaakt

Meer foto’s van Meera en haar lammetjes:

Na Meera vond Anna het ook tijd worden om haar lammetjes op de wereld te zetten en wel vanmiddag rond 13.50 uur, terwijl herder Ria aanwezig was. Anna  heeft in 2018 Wemke (ook in de dekgroep) en zusje Moira ter wereld gebracht.  Hieronder een foto van herder Ria die het fantastisch vond om de bevalling mee te maken.

  geboortefoto door Ria gemaakt

Wat ik nog wel even over Anna wil vertellen, is dat ze erg veel op haar moeder Amina lijkt. Amina was het er niet mee eens dat ze op een gegeven moment niet meer bij de ram mocht en heeft dat ook goed duidelijk gemaakt. Voor haar telde leeftijd niet.  Maar ze vindt het nu prima en geniet van haar oude dag.

Nu, een paar jaar later, was Anna niet uitgekozen voor de dekgroep en was het daar ook niet mee eens. Na een paar dagen, nadat de dekgroep uitgekozen was, telden we opeens 1 extra ooi in de dekgroep. Het was Anna. Ze heeft op de één of andere manier het voor elkaar gekregen om onder het strak gespannen gaas door te kruipen om ook bij de ram te komen. En vandaag heeft ze 2 mooie lammetjes gekregen.

Van Anna heb ik helaas nog maar 1 foto kunnen maken. Ze lag lekker bij de boom en had geen zin om haar lammetjes te tonen. Hopelijk maandag meer foto’s van Anna en haar kroost.

Intussen is het woensdag 28 april en vanochtend bleek Mila, het 2e schaap van Anne-Lynn, Jasper en Niene een lammetje gekregen te hebben. Het is een rammetje en hij heet Tesla. Mila is de “la” lijn zoals Roodkapje, Bea en Màxima uit de koninklijke lijn komen. Mila is de moeder van Tula, die ook nog moet bevallen.

geboortefoto door Wibbina gemaakt

Nog een foto van Mila.

Donderdag 29 april 2021. Na Mila dacht ook Roodkapje dat Anne-Lynn, Jasper en Niene lang genoeg gewacht hadden en volgde haar voorbeeld.  Gisteravond zonderde ze zich af van de groep en liep naar het bosgedeelte. Vanochtend vond Wibbina haar daar en maakte meteen de eerste foto van de 2 lammetjes en Roodkapje.

geboortefoto door Wibbina gemaakt.

foto’s van Roodkapje, wel een zoekplaatje. Zoek het roodbonte lam op de 1e foto.

Er staan nog 9 ooien op de lijst van bevallen. We kijken er naar uit om de dekgroep te completeren. Het is fantastisch om mee te maken. Helemaal omdat het de 1e keer in een natuurgebied is, dat de ooien bevallen. De controles doen we in koppels. Te weten: Anne-Lynn en Jasper, Marco en Wibbina, Ria en Herman en natuurlijk Anja en uw blogster.  We genieten volop en we hopen dat u middels de blogs met ons mee kunt genieten van het jonge grut.

Nogmaals ter informatie. Pas in september, na het afspenen, weten we welke lammeren eventueel geadopteerd kunnen worden, aangezien er een groep van de lammeren een andere kudde gaat versterken. Van de overgebleven lammeren, hebben de adoptanten van de moederdieren de eerste keus m.b.t. het lam van die ooi.