Leuke nieuwtjes van de kudde.

Er valt weer wat te melden vanuit de schaapskudde.

Vanuit de Palms is Michiel op dektournee. Duncan is verkocht als dekram naar 2 kleine kuddes. Marco heeft de ooien gezien en Duncan past hier precies bij. Ook Sander is op vrijersvoeten. Hij komt dan na een week of 6 weer thuis, net als Michiel.

Intussen is ook de nieuwe ram gearriveerd. Zijn naam is Geert en hij komt uit Zeeland. Allereerst komt hij bij Manoa en Oranja te lopen en daarna gaat hij naar de dekgroep in Dalerveen. Van de groep in Dalerveen worden de hoeven bekapt en worden de ooien uitgezocht die gedekt kunnen worden. We vinden het heel spannend omdat ze in het natuurgebied blijven en daar ook aflammeren.

Dat bekappen was vandaag, 14 november. Het begon als een regenachtig ochtend, maar in de loop van de dag werd het gelukkig beter. Herders Anja en Monique waren er op tijd, gevolgd door herder Ria. Niet veel later kwam Anne-Lynn ook aangefietst. Marco volgde ook al snel en na even wachten waren ook herders Neils en Justin aanwezig. Een kort overleg volgde en daarna werden de hekken neergezet op een redelijk droge plaats.  Al klimmend, glijdend, soppend en uitglijdend door de  modder was uiteindelijk iedereen bij de geïmproviseerde vangkooi en werden de schapen opgehaald. Dit verliep vrij gemakkelijk.

Iedereen zocht zijn of haar plek op en het bekappen en selecteren kon beginnen. De procedure:  Anne-Lynn, Neils, Justin en Marco pakten een schaap, gaven het nummer door en bekapten de dieren. Daarna werd besloten of het schaap wel of niet in de dekgroep mocht. De schapen die in hetzelfde stuk mochten blijven lopen, kregen een rode stip op hun bolletje en de dames voor de dekgroep werden in het andere stuk gezet. Alle dames en de heer waren prima in conditie. Het verliep vlot en al snel waren we over de helft en was het tijd voor koffie en thee met iets lekkers er bij. Daarna nog de 2e helft en al snel liepen er 24 ooien in de dekgroep. Nog even  samen lunchen en opruimen en de klus zat er op. Roelien mocht mee naar huis naar de andere oudere dames. Ze werd warm begroet door Amina. Prachtig om te zien.

Maar natuurlijk nu nog even de namen van de dames die op vrijersvoeten mogen. Van Anne-Lynn mogen Mila, Tula, Roodkapje en Bea gedekt worden. Van schaapskudde Benneveld zijn dat : Jill, Meera, Chi, Emalia, Snuitje, Alison, Loïs Clark, Wemke, Bontje, Lammy, Oasis, Twinkle, Soof, Olivia, Joslynn, Noor, Mali, Gwynneth, Nijntje, en Hanneke Puk.  Eind november komt ram Geert bij “zijn” dames. Daarna is het 5 maanden min 5 dagen geduld hebben na de dekking en dan komen er hopelijk een heleboel lammetjes.

In de komende weken gaan de laatste Hereford koeien op stal en hebben de schapen het rijk voor zich alleen. Dat wordt weer wennen voor iedereen. Zeker nu we twee groepen in de gaten moeten houden.

Dan in januari en februari natuurlijk de wandelingen. Men kan zich nog steeds opgeven. Met inachtneming van de corona maatregelen en richtlijnen gaan we er alles aan doen om deze wandelingen door te kunnen laten gaan. Van sommige adoptanten maakt hun adoptieschaap deel uit van de dekgroep. Altijd leuk om dan even je schaap te bekijken en proberen te zien of ze drachtig is.

Foto’s zijn door herder Ria gemaakt.