Schaapscheerdersfeest 2019

Vandaag, zondag 2 juni 2019, was het jaarlijkse schaapscheerdersfeest van onze kudde. Gisteren zijn de schapen al naar Meppen gebracht en vanochtend werden ze weer opgehaald.

Eenmaal op het terrein liepen ze gemakkelijk de vangkooi in. Vanwege de warmte stonden overal tenten opgesteld en deze zorgden voor voldoende schaduw voor mens en dier. Eerst werd een overzicht gemaakt van wie wat ging doen. De scheerster Jessica Vos van Agrarisch dienstverleningsbedrijf J. Vos, was ook gearriveerd en al snel werd er begonnen met scheren.

Zowel Jessica als Marco en Justin scheerden met een scheerapparaat en de herders Jacinta en Ria knipten een schaap  met de hand. Er werd wol gekaard en Marie-Christine van der Velden had prachtige genaaldvilte ramskoppen bij zich en wat andere mooie werkstukken. Ook de Wolwerkplaats Benneveld showde haar mooie creaties. Er werd ook wol gesponnen en werden vragen beantwoord. Natuurlijk werd ook de administratie bijgehouden. Van elk schaap dat geschoren is, werd de vacht in een zak gedaan met daaraan vast een kaartje met de naam en het werknummer. Zo weet Wibbina van wie welke vacht is als ze deze wil gebruiken.

Ex-ram Rik Ringers (gehameld) liep met de kudde mee en bleef in de buurt van het scheerkleed om een oogje in het zeil te houden op “zijn” dames. Ook kreeg hij veel aandacht en werd lekker gekriebeld.  Hij heeft zich prima vermaakt.

Er waren ook adoptanten aanwezig om hun adoptieschaap/lam te bezoeken en sommigen gingen huiswaarts met de wol van hun geadopteerde lam van vorig jaar of met een stukje wol van hun lam van dit jaar.

Er was ook een rammenwedstrijd en het bleek best wel moeilijk te zijn. Op korte termijn zal hier de winnaar/winnares van de workshop vilten van 2,5 uur bekend worden gemaakt. Nog even geduld.

De molen verzorgde koffie/thee en frisdrank en was te bezichtigen. Nonas verkocht weer heerlijk ijs. Dat viel goed in de smaak. Echt last van de warmte hebben we niet gehad met dank aan de tenten van de molen. Om 17.00 uur was ook het laatste schaap uit de vacht en liep de kudde met de herders weer richting Meppen naar de weide.  Nog even alles opruimen en het terrein schoon achterlaten en daarna ging iedereen huiswaarts.

Ik denk dat ik namens alle herders en aanwezigen spreek en zeg dat we een hele mooie, gezellige en vruchtbare dag hebben gehad. Het liep als een trein en de stapel vachten groeide gestaag. Wibbina heeft weer een heleboel wol om uit te zoeken en te gebruiken in de Wolwerkplaats Benneveld.

Op naar het volgende evenement: de keuring op 22 juni a.s. Een aantal rammen worden gekeurd en de enter ooien ook.