Cursus Schapen Scheren

Cursus schapen knippen (geannuleerd)

Wanneer:
6 juni 2020 @ 12:30 – 17:00
2020-06-06T12:30:00+02:00
2020-06-06T17:00:00+02:00
Waar:
Bennevelderstraat 28
7856 TB Benneveld
Nederland
Kosten:
€ 45,00
Contact:
Wibbina van Ginkel
0591-371808

Vanwege de Corona crisis is de workshop geannuleerd.

Steeds meer schaapscheerders stoppen ermee of komen niet meer bij houders met een klein aantal dieren. Dit hoeft geen probleem te zijn want het is heel goed mogelijk om te leren je schapen zelf te knippen. Wij doen dit met de hand. Het veilig werken met een machine is voor mensen zonder ervaring moeilijk te leren en de aanschaf van een elektrische scheermachine vergt een investering van honderden euro’s. Een goede handschaar kost ongeveer € 25,00. Met een klein aantal schapen is snel werken van minder belang. Het is leuk om je eigen schapen te knippen. Iedereen met een normale fysieke conditie kan het leren.

De Schaapskudde Benneveld knipt al jaren vrijwel alle schapen met de hand. Wij hebben zelf de vrijwilligers van onze kudde opgeleid, die vervolgens enthousiast aan de slag zijn gegaan. Ieder jaar organiseren wij een cursus schapen knippen in Benneveld.

Gezien het succes van de afgelopen jaren is het van belang om tijdig in te schrijven om zo teleurstelling  te voorkomen. Wij willen de kwaliteit van de cursus  en het persoonlijk begeleiden van het knippen bewaken en daarom is het aantal inschrijvingen beperkt!

De cursus is zeer praktijk gericht. Eerst wordt voorgedaan hoe een schaap geknipt wordt. Daarna gaan de cursisten in tweetallen onder onze begeleiding zelf een schaap knippen. Snelheid is niet belangrijk. Zorgvuldig werken staat voorop en daar is alle tijd voor.

Aandachtspunten

  • Veilig en comfortabel werken, zowel voor het schaap als de scheerder.
  • De volgorde van knippen en de moeilijke hoekjes.
  • Waar je nog meer op let bij het knippen: conditie van het schaap, hoeven, huidparasieten, etc.
  • Behandeling van wondjes (komt ook bij de cursus nauwelijks voor).
  • Het bekappen van de hoeven.
  • Behandeling van de wol.

De deelnemers moeten zelf een goede scherpe schaar meenemen. Er wordt in tweetallen gewerkt, dus één schaar per tweetal is voldoende. De ervaring heeft geleerd dat een kleine schaar handiger is dan de normale grote schaar. Een goede kleine schaar is bijvoorbeeld te bestellen bij www.wiltfang.nl (kleine buxus/ schapenschaar met dubbele veer voor precies knipwerk (22,5 cm !)) of bij www.wolfederatie.nl (Schapenwolschaar Burgon and Ball eventueel als set met een hoefschaar) of bij www.schapenhoeve.nl (wolschaar Net-tex) of eventuele andere sites.

Deelname kost €45,-  per persoon. Dit inclusief soep met broodjes vanaf 12.30 uur en tevens word er tussen het knippen door drinken met iets lekkers aangeboden gedurende de cursus.

Inschrijven kunt u via het onderstaande formulier. Graag per persoon een formulier invullen!

Uw inschrijving is pas definitief als het/ de bedrag(en) op onze rekening zijn bijgeschreven.

Indien u nog vragen heeft over bovenstaande dan kunt u contact opnemen via ons contactformulier en u krijgt daar via de mail antwoord op terug of er word indien gewenst persoonlijk contact met u opgenomen.