Winterwandeling

Winterwandeling

Hallo allemaal,

Nadat het adoptieproces voor de lammetjes even stil heeft gelegen i.v.m. de verhuizing van degene die het beheer had over de adoptielammetjes, zijn we weer met een frisse blik gestart. Trudie en Monique doen dit nu samen. Trudie doet het administratieve deel en Monique houdt een blog bij over het wel en wee van de schaapskudde Benneveld.

Inmiddels is het december 2017. Vandaag, zondag 10 december 2017, zijn alle ooien die op diverse plekken stonden, weer naar hun winterverblijf gebracht.

Dit klinkt eenvoudig, maar het was een barre winterse tocht van De Boemerang in Meppen naar de thuisstal aan de Bennevelderstraat 28 in Benneveld.

We verzamelden ons bij de schapen in Meppen rond half 2. Eerst moesten er nog 3 ooien opgehaald worden, die verderop in Meppen stonden. Die werden bij de kudde gevoegd en toen konden we op pad. Met 11 herders en herderinnen en 46 ooien, (oudere ooien, enters en drachtige ooien) begonnen we aan de barre tocht naar het winterverblijf in Benneveld.

Het begin ging in volle vaart en viel de sneeuwval nog mee. Maar nog niet halverwege trok de wind en ook de sneeuwval aan. De schapen, beschermd door hun mooie dichte wol liepen nog steeds in een flink tempo. Via de molen ging de weg door Oud Aalden. Natuurlijk werd een poging gedaan om elke eikel die er nog lag mee te pikken.

Eenmaal op het laatste open stuk naar Benneveld werd het tempo al wat trager en liepen we tegen de wind en de sneeuw in. Het waren geen herders meer, maar sneeuwpoppen die de schapen begeleiden. Gelukkig bereikten we dan toch de dorpsingang en onttrokken de huizen ons aan de ijzige wind. Al snel hadden de oudere schapen door dat het richting de stal ging en vlakbij huis kwam het tempo weer flink op gang. Vlug de schuur in en lekker knabbelen aan het hooi wat reeds voor hun klaar lag. De reeds aanwezige ooien verwelkomden de kudde en de (familie)banden werden weer aangehaald.

De herders en herderinnen namen (redelijk uitgeput en koud) plaats in de wolwerkplaats en konden zich opwarmen met heerlijke warme chocolademelk (met slagroom) en lekker rozijnenbrood.

De wandeling werd druk besproken en daarna ging iedereen huiswaarts voor een warme douche en droge kleren.

Nu de schapen allemaal op hun winterverblijf zijn, kan het wachten op de lammetjes beginnen. De eerste lammetjes zullen zich in maart aandienen. Spannend dus.