Het afspenen, oormerken, verhuizen van de ramlammeren en de aankomende adopties.

Vandaag was Wibbina bereid om het stuk voor de blog te schrijven over vandaag (zaterdag 4 september 2021)

Het verhuizen van de ramlammeren van het Dalerveense veen naar de Palms in Meppen is vandaag goed verlopen! Herders Clara, Monique, Ria, Justin, Marise, Amy, Marco en Wibbina begonnen om 09.00 uur in Dalerveen met het ophalen van de groep ooien met hun lammeren uit het gebied. We hadden ze vrij snel in de vangkooi. Maar eerst met elkaar een kop koffie/thee en chocolaatjes met roze en blauwe muisjes om de geboortes van onze lammeren nog te vieren. Na de taakverdeling aan het werk. Justin, Marco en Wibbina haalden schapen uit de groep. Marco deed de oormerken erin. Monique de administratie, Amy maakte foto’s van alle lammeren. Clara en Marise gaven de oormerken aan. Ria zocht de lammeren bij de moeders. Best moeilijk om de setjes bij elkaar te zoeken. De meeste lammeren zochten hun moeders al niet meer op.

We begonnen eerst met de schapen en lammeren van wie we zeker wisten dat die bij elkaar hoorden en de ooien die geen lam hebben. Deze gingen naar de andere kant van de vangkooi. Zo werd de groep die overbleef steeds kleiner. Uiteindelijk hadden we alles geoormerkt! Wat ons verbaasde dat we meer ooilammeren hebben dan we dachten!! Leuk! 25 ooilammeren en 14 ramlammeren. 11 ramlammeren uit Dalerveen gingen in de kar en 3 ramlammeren die aan de fles zijn grootgebracht hebben we daarna in Benneveld opgehaald samen met de volwassenen ram Woest. Met een volle trailer naar de Palms!! Eerst kwam Woest uit de kar en daarna de lammeren (zie filmpje op facebook of de site). Gelukkig vormden ze één groep en voordat we het wisten zagen we ze al niet meer! We zijn benieuwd wanneer we ze daar weer zien! Het zal wel eerst wennen zijn, vooral voor de flessenlammeren. De anderen zijn al gewend om in een natuurgebied te grazen. We laten het jullie weten hoe het gaat met ze in de Palms…

Wibbina

P.S. de lammeren bij huis hebben vrijdagavond al hun oormerken gekregen.

(tekst gaat verder onder de foto’s. Gemaakt door Amy)

Na dit mooie verslag van Wibbina is het aan mij om wat informatie over de lammeren die geadopteerd kunnen worden (ooilammeren) te geven. De enige lammeren die geadopteerd kunnen worden zijn de ooitjes. Geloof het of niet, maar we hebben een wachtlijst. Zodra alle ter adoptie staande ooitjes in 1 bestand staan en de foto’s uitgezocht, beginnen we boven aan de lijst. Weest gerust, er zijn 25 ooitjes en momenteel 15 adoptieverzoeken. Dus voldoende voor iedereen.

LET OP!!! de adopties van deze lammeren zijn voor een half jaar om in april/mei weer volledig mee te draaien. Daarom is deze adoptie 12,50 euro per lam wat nu geadopteerd wordt en dan in april/mei kan de adoptie weer verlengd worden voor een jaar a 25 euro. Is dit niet duidelijk of zijn er vragen, stuur een mailtje naar rhmjk01@gmail.com

Ook de winnaar/winnares van de lammetjes wedstrijd is bekend. Het totaal was 39 lammeren en dat had deze persoon helemaal goed. Ook qua aantallen van de rammetjes (18) en de ooitjes (21) zat deze persoon er bijna precies op. Knap gedaan. Nadat Wibbina de winnaar/winnares persoonlijk gecontacteerd heeft, kunnen we de naam bekend maken in een nieuwe blog.