Het vrolijke vijftal.

Helaas kon het scheren in de Palms vanwege het regenachtige weer nog niet doorgaan. De 2e poging staat voor morgenavond (donderdag 3 juni a.s.) op de agenda. En nu hopen dat het droog blijft.

Omdat hier dus nog geen verslag van gemaakt kon worden, besteden we deze blog aan het vrolijke vijftal wat thuis aan de fles wordt groot gebracht.

Als eerste kwam Ria als fleslam binnen op de avond van haar geboorte. Haar moeder kreeg voor de eerste keer lammeren en daarbij bleek dat 2 lammeren voor haar te veel was en ze stootte toen Ria af. In de stal kreeg Ria veel aandacht, een flesje melk en gezelligheid.

Ria is een leuke jongedame die ietwat verlegen is naar andere mensen. Maar dat mag natuurlijk. Inmiddels is het een hele jongedame geworden die al flink aan het verkleuren is.

Deze foto werd door Marise gemaakt.

De volgende middag nadat Ria als fleslam bij huis kwam, was het de beurt aan Herman. Herman’s moeder had een beetje ruimte genomen om haar 2e lam ter wereld te brengen. Helaas werd Herman toen ingepikt door de koeien met kalveren. Hij lag daar gewoon tussenin en probeerde zelfs te drinken bij de koe. Deze koe ging naast hem liggen, stijf tegen hem aan. Jasper haalde hem er toen bij weg en legde hem bij zijn moeder. De moeder accepteerde hem toen eerst wel, maar na een poosje rook hij toch teveel naar koe in plaats van schaap en heeft ze hem helaas toch nog verstoten.

Herder Ria en haar man Herman waren er voor de controle en namen hem mee naar Benneveld. Hij kon nu Ria gezelschap houden. Na een poosje ging het zo goed dat ze in de grote thuisgroep mochten meelopen. Dat ging prima. Ook met de 3 ooilammeren die in de groep lopen klikte het wel.

Herman en Ria hebben Herman naar huis gebracht.

foto van Marise     foto Wibbina

Inmiddels is Herman een flinke vent aan het worden. Hij is dol op Wibbina en is voor haar net een hond. Hij springt tegen haar op en kwispelt dan met zijn staartje. Het is een leuke boef en al behoorlijk uit de kluiten gewassen. Vanochtend bij het foto’s maken was hij ook zeer behulpzaam. Op deze manier was foto’s van hem maken wel lastig. Volgende keer beter.

Na Herman kwamen Gael en Jos  binnen op dezelfde dag. Gael kreeg niet genoeg melk binnen en Jos is helaas verstoten. Ook zijn moeder kreeg voor het eerst lammeren en waren 2 lammetjes tegelijk toch te veel voor haar.

Gael was al een weekje oud toen hij kwam en Jos was net geboren. Gael wilde in het begin nog niet echt goed drinken aan de fles, maar dat veranderde al snel. Jos pakte het drinken aan de fles al snel op. Hij is de kleinste en de jongste van het stel.

  Gael

Jos

Als laatste van het vrolijke vijftal, kwam Monique binnen als fleslam. We zagen dat ze niet genoeg melk kreeg en hebben haar toen opgehaald en in een handdoek gewikkeld , het was koud en nat weer, mee genomen in de auto naar huis. Drinken ging niet echt gemakkelijk,  maar na een paar dagen had ze het in de gaten hoe het werkte.

Dit zijn de vijf fleslammeren. Het is volop genieten met dit stel. Wibbina  had/heeft er de handen vol aan. In het begin 2 voedschema’s naast elkaar wat later wat meer gelijk getrokken werd. Het zijn vriendelijke en aanhankelijke lammeren geworden.  Ze groeien gewoon op in de kudde bij huis en leren van de oudere ooien wat ze moeten leren.

Marco en Wibbina scheren momenteel de oudjes 2 bij 2 ’s avonds bij huis en het vijftal wil natuurlijk graag helpen en alles bekijken. Marco en Wibbina hebben er hun handen vol aan om de lammeren aan de kant te houden. Gelukkig weten de oudere ooien wat het scheren is en blijven rustig liggen.

Deze blog ging over de fleslammeren. Binnenkort volgt een blog over de 3 ooilammeren bij huis. Fenne, Maartje en Imke.