Geduld loont, zeggen ze.

We zijn aan de laatste 3 dames toegekomen die zouden moeten lammeren. Ondanks dat er al veel ooien gelammerd hebben, blijft het spannend. Het wachten is nu op Tula, Jill en Snuitje. Inmiddels staan we op 37 lammeren. Waarvan 5 fleslammeren. Wat zal het eindtotaal van alle lammeren worden??

De eerste 2 flessers in de huiskudde opgenomen. Dit gaat super goed. 

We hebben ook iets bijzonders in de kudde. We hebben meerdere bloedlijnen die bestaan uit 5 generaties. Betovergrootmoeder Wibbina kreeg dochter Amina. Overgrootmoeder Amina kreeg dochter Anna. Grootmoeder Anna kreeg dochter Wemke en moeder Wemke heeft dit jaar 2 lammetjes gekregen.  Zoals je ziet, 5 generaties. Allemaal levend bij de kudde.

Er is nog een bloedlijn van 5 generaties. Betovergrootmoeder Mare en dochter overgrootmoeder Jill kreeg dochter Manoa, grootmoeder Manoa kreeg dochter Noor en moeder Noor kreeg Herman en zijn broertje/zusje. Dus 5 generaties en ook nog steeds allemaal bij de kudde.

 

En nog een bloedlijn van 5 generaties. Betovergrootmoeder Roelien, met dochter en overgrootmoeder Amy, met dochter en grootmoeder Zoë, met dochter en moeder Gwynneth en Gwynneth is de moeder van Gael en zijn broertje of zusje. Ook allemaal nog bij de kudde.

Het is erg leuk om dit uit te zoeken en we gaan het ook proberen uit te zoeken van de andere schapen.  Maar 3x 5 generaties bij een kudde, is toch wel iets speciaals. En allemaal nog steeds bij de kudde natuurlijk. 

Maar terug naar nu. Op 4 mei ’s ochtends waren er nog geen nieuwe lammetjes, maar zonderde Tula zich wel af van de kudde. Meestal een teken dat het toch op korte termijn gaat gebeuren. Tula is de laatste ooi van Anne-Lynn, Jasper en Niene die gedekt is en moet lammeren. Voor hun is het zeker spannend en voor ons ook.

5 mei 2021. Naast de lammeren zijn er nog andere dingen aan de orde. Er moest bloedonderzoek gedaan worden onder 13 schapen van de heidegroep. Herders Ria en Monique hielpen Marco mee om de schapen in de vangkooi te krijgen. Piece of cookie. Jasper kwam even later ook, deze keer als de assistent van de dierenarts. De dierenarts was er even later ook en we konden beginnen. Ondanks regen en hagelbuien waren we snel klaar. Herder Ria maakte hier foto’s van. Euh….. mensen die niet tegen naalden kunnen, scroll maar even een klein stukje verder. 

Nadat deze klus klaar was, gingen we op zoek naar een lam dat erg geleden had onder o.a. het barre weer van de afgelopen dagen.  We vonden haar gelukkig wel in de buurt van de moeder. Marco kon haar vangen en in een grote handdoek gewikkeld namen we haar mee naar huis. Het is een lam van Oasis. Het bleek een klein ooitje te zijn. Ze had duidelijk honger en kreeg in huis haar eerste flesje en een tekenbehandeling. Daarna mocht ze bij haar 2 halfbroertjes in de stal. Even snuffelen en dan lekker slapen op de teddybeer. 

En….. op 6 mei, toen Wibbina, na een aantal drukke flesochtenden, tijd had om naar Dalerveen te gaan, was het net alsof Tula gewacht heeft tot Wibbina er weer was, want ze heeft vanochtend een prachtig groot lam ter wereld gebracht. Het is Tula’s eerste lam. Met dit lam is de kudde van Anne-Lynn, Jasper en Niene verdubbeld in aantal. Gefeliciteerd. 

  Wibbina maakte de 1e foto’s van Tula en haar lam. 

Vandaag 7 mei 2021 kwamen we in Dalerveen aan. We konden eerst een schaap van de heidegroep herenigen met de rest want ze stond apart. Daarna moest Meera bevrijdt worden want ze had zich vastgezet in het gaas. Uiteindelijk kwam Anne-Lynn als reddende engel met een tang op zak. Met het doorknippen van 1 draadje konden we haar bevrijden. Pfff, deze dame zoekt soms echt de moeilijkheden op.

Daarna moesten , zoals gewoonlijk, de dames van de dekgroep geteld worden. Maar we misten er eentje. We zijn vervolgens helemaal naar achteren gelopen en van daaruit naar voren lopende telden we de ooien. We wilden we daar net mee beginnen toen we Snuitje met haar lam in de bosrand zagen staan. Dus ook Snuitje heeft nu haar lam.

Na Tula en Snuitje is alleen Jill nog aan de beurt. We hopen natuurlijk dat ze ons niet zo lang laat wachten. Het weer wordt beter, misschien wacht ze daarop. We zullen het hopelijk (snel) zien en lezen in de volgende blog.