Eindsprint schaapscheren in het Dalerveense veen.

Het weer was eindelijk zo goed, dat we er een eindsprint van gemaakt hebben. De laatste 29 schapen zijn nu geschoren en de scheerklus van dit jaar zit er op.

Omdat we nu alle schapen in handen hebben gehad, zagen we ook dat er 3 schapen missen. In een natuurgebied komt dit geregeld voor. Door verschillende oorzaken raakt zo’n dier vermist. Dat is heel erg jammer, maar dat is de natuur.

Verslag scheren:

Dinsdag 16 juni j.l. was de laatste scheerdag en we werkten in meerdere groepen. De middagploeg, avondploeg en de dagploeg (combinatie middag en avondploeg). Bijna alle herders waren present. Sommige met hulptroepen. Wibbina zorgde voor een warme maaltijd rond etenstijd, Anja zorgde voor koffie/thee voor ’s avonds. We zijn gestart om 13.30 uur.

Toen herder Justin en uw blogster in Dalerveen arriveerden, deden net Marco en Wibbina de schapen in de vangkooi. Daarna werd alles klaargelegd voor  het scheren, de aggregaat opgestart, de zeilen op de grond vastgelegd, alle gereedschappen klaar en de administratie ter hand genomen. Nu konden we beginnen. Binnen 1 uur waren er 5 schapen geschoren, conditie gecheckt en bekapt We trapten af met: Puk Hanneke, daarna Edda, daarna Joslynn, vervolgens Joni en als laatste Sterre. Na deze groep waren we wel toe aan een korte pauze en wat te drinken.

Vlak nadat we weer begonnen, kwam herder Ria ook om het fotograferen weer op zich te nemen. Wibbina heeft de eersten voor haar rekening genomen. In dit 2e uur zijn maar liefst 7 schapen geschoren. Dat waren: Guusje, dan Juul, daarna Roma (die ontsnapte en de wei een poosje voor zich alleen had. Later kwamen daar een paar andere geschoren schapen bij), daarna Mila, dan Chi, vervolgens Ingsi en als laatste Clara.

Een korte drinkpauze was weer hard nodig. Het zweet stond iedereen op de rug. Maar we  moesten verder en dat ging weer volop. We begonnen met Tresia, dan Amy, dan Justa, daarna Kaatje, daarna Tula en als laatste Wemke.  Wibbina was inmiddels  naar huis gegaan om ons van een warme maaltijd te voorzien. Het was lekkere macaroni met als toetje een watermeloen.  Aan het eind van de maaltijd verscheen de eerste herder van de avondploeg herder Jansje met ijsjes. Heerlijk. Niet veel later arriveerden herder Anja en Rene ook met de koffie en thee, gevolgd door Anne-Lynn.

Nu de hele ploeg compleet was, begonnen sommigen weer met goede moed en anderen met frisse moed. Als eerste was Emalia, dan Eva, dan Sandy, daarna Zoë, daarna Roelien, daarna Marieke. Toen was het tijd voor koffie en thee. Er waren nog 5 schapen die geschoren moesten worden. Dat was dan ook vrij snel gebeurt. We begonnen  met Lieva, dan April, daarna Derry, daarna Roodkapje en als laatste Ilse. Het scheren voor schaapskudde Benneveld zit er voor dit jaar op. Nog even napraten en alles opruimen en dan naar huis. Moe maar voldaan.

Dit alles onder het toezicht van de prachtige Hereford koeien, kalveren en stier. Ze hielden het goed in de gaten.