De grote verhuizing.

Zaterdag 14 september j.l. was het tijd voor de grote verhuizing. Op 3 oudere dames na, te weten Dip, Sabine en Zwaantje, liepen alle ooien en Rik bij huis. Terwijl Wibbina de herders Justin en Monique ophaalde, haalde Marco de schapen binnen.

Even een plan de campagne maken en dan aan de slag. Zowel Marco als Justin begonnen met het bekappen. Ondertussen werd de lijst bijgehouden om te kijken wie er naar de Katshaarschans gaan en wie er thuis blijven. De thuisblijvers zijn de oudere ooien en de lammeren van dit jaar. Herder Ria kwam ook al op tijd.

Rond 10 uur was het koffie pauze en waren er 34 ooien bekapt waarvan 21 naar de Katshaarschans mochten. Inmiddels waren buurman Ludwig, herder Jansje en herder Jacinta gearriveerd. Besloten werd om meteen de eerste groep die bekapt waren en naar de Katshaarschans mogen, weg te brengen.

Terwijl de ooien werden weggebracht, bekapte Wibbina de lammeren en assisteerden Ria en Monique haar. Toen de anderen terug kwamen, met versterking van herder Trudie, moesten er nog maar 6 lammeren en een aantal ooien bekapt worden. Maar…… eerst lunchen met de door Wibbina gemaakte heerlijke groentesoep.

Na de lunch ging het bekappen verder en al snel waren we klaar. De laatste ooien werden ingeladen en met z’n allen gingen we ze wegbrengen naar de Katshaarschans. Daar aangekomen, liepen de andere schapen nog dichtbij het hek. Na wat geblaat over en weer vonden de ooien elkaar terug en kregen ze een rondleiding van de 10 schapen die er al liepen. Ook wij liepen een klein rondje om daarna weer huiswaarts te keren.

De 40 schapen die er nu lopen, hebben een prachtig heidegebied om in te grazen. Goed voor hun beweging en spijsvertering. Binnenkort wordt er een rooster gemaakt en gaan de herders om de beurt kijken bij de dames en hamel Napoleon.

Dit zijn de foto’s van herder Ria. De volgende foto’s zijn van herder Jansje.

De uitgelichte foto is een momentopname uit een filmpje dat Marco gemaakt heeft de volgende ochtend.