Verslag van onze BS’ers bij de Toorn van Thunaer.

Op zondag 11 augustus j.l. hebben we samen met de zingende herder Geert de schapen naar hun artiesten kleedkamer gebracht, te weten de weide naast het tolhuis bij de Klencke. Toen we bij de weide aankwamen, stonden daar al fans te wachten en liepen ze mee over het speelterrein naar de weide. Harm Dijkstra werd nog even herder en genoot met volle teugen. Gerrit Hegen en zijn vrouw hadden zich onderweg al bij ons aangesloten en vonden het ook prachtig. Natuurlijk werden er foto’s gemaakt. Deze staan op de website en facebook van de Toorn van Thunaer (de diverse links zijn onderaan deze blog te vinden). Nog even Rik van zijn bel ontdaan en daarna gingen we huiswaarts. De schapen krijgen nu de kans om te wennen aan alle geluiden en de mensen die er steeds op het speelterrein lopen.

Zondag 25 augustus j.l. was de eerste echte volledige repetitie van acteurs, zangers, figuranten en dieren. De schapen stonden voor de draden te wachten en toen de dragen los waren, kon je nog net met je ogen knipperen en toen stonden ze al op hun toneel graasplek te grazen. Het was duidelijk dat we een andere strategie moesten bedenken. De 2e oefenavond (donderdag 29 augustus) ging het al iets beter, maar nog niet zoals we dat willen. Vrijdagavond ging het naar ons idee super, maar Marco was nog niet tevreden en bedacht een andere opstelling zodat het publiek de schapen  beter kon zien. Die werd zaterdag geoefend en dat liep nog niet zoals de planning was, maar zondag ging dat al beter.

Op 28 en 29 augustus werden de vangkooi en de omheining voor de dorpsweide in orde gemaakt. Alles moet goed in orde zijn. Op 30 en 31 augustus en 1 september werd er al flink geoefend.

Maandag 2 september was de generale repetitie en de schapen hadden er blijkbaar zin in, want ze hadden wederom haast. Maar na een poosje grazen (helaas was er die ochtend gemaaid en al het lekkere wat er voor hun stond was dus weg), mochten ze over een bruggetje in de grasweide waar nog veel lekker gras stond. De bel van hamel Rik was steeds duidelijk te horen. Deze houdt hij de hele week om bij de voorstellingen.

Dinsdag 3 september was de try-out en onderweg bleven 3 lammeren wat achter en haalden dat met wat bokkensprongen weer in, tot hilariteit bij  het publiek. De schapen zagen onderweg net zo’n bruggetje als naar hun lekkere grasweide en dachten dat ze die weg ook wel konden nemen, Maar ze moesten toch echt eerst naar de graasplek en dus werden ze daarheen begeleid en na een poosje beledigd rond grazen (want hé, ze zijn tenslotte echte sterren) mochten ze in de weide. Inmiddels werden de rollen duidelijker en de opstellingen ook.  Het publiek  heeft genoten en dat is het belangrijkste.

Woensdag 4 september DE PREMIÈRE. Extra spannend want onze commissaris van de koning was aanwezig, net als het college van B&W van de gemeente Coevorden en …….. ta da, criticus en recensent Jacques J. d’Ancona.  Helaas miezerde het de eerste  minuten van de voorstelling, maar al snel werd het droog. Iedereen deed zijn stinkende best en het was een prima voorstelling. De schapen beginnen aan hun deel te wennen en zijn stukken rustiger dan aan het begin. Zo rustig dat er een paar wat achterbleven en moesten rennen om weer bij de kudde te komen. Pracht gezicht. Aan het eind werd door Quintus het bericht voorgelezen dat Coevorden de Culturele gemeente van het jaar is geworden. Super toch!!!

Donderdag 5 september de 2e voorstellingsavond, De schapen zijn inmiddels zo door de wol geverfd dat ze op hun dooie gemak de route afleggen. Ook nu vonden sommige ooien dat het onkruid, de bloemen en het gras aan de waterkant ook niet te versmaden was en namen even de tijd om er van te genieten. Nog even grazen en knabbelen aan de braamstruiken aan de kanten van hun graasplek en daarna weer lekker in het gras.

Wat doen de herders dan als de kudde in de dorpsweide loopt, vraag je je af. Wel wij zitten gezellig met elkaar, vlakbij de schapen, als waren we aan het kamperen. De ene avond met koffie/thee en koek. Daarna werd de koek vervangen door een gebakje van de Toorn van Thunaer, vervolgens gingen we over op warme chocolademelk met en zonder slagroom. En dan weer koffie/thee met cake en lekkere snacks. We vermaken ons wel, totdat de schapen terug moeten naar hun weide/kleedkamer aan het eind van  het stuk.

Vrijdag 6 september de 3e voorstellingsavond. Oh what a night. Het ging heel lang goed, maar uiteindelijk viel de regen dan toch. Van een paar druppels tot een hoosbui. Gelukkig hadden de schapen hun show al gegeven en liepen ze in de weide lekker te grazen en af en toe schuilden ze onder de bomen. Respect voor alle acteurs/actrices, zangers/zangeressen, figuranten, etc die gewoon door gingen. Allemaal bikkels.

Intussen weet iedereen waar zijn of haar beste plek is tijdens het optreden. De schapen weten inmiddels wanneer het tijd is voor hu optreden. Tot die tijd liggen en staan ze te herkauwen in de vangkooi. Maar zodra het eerste lied ingezet wordt door het koor, komen ze naar het hek. Bij het eind van het 1e couplet van het 2e lied gaat het hek open en kunnen ze gaan lopen. Nu hebben een paar dames bedacht dat ze toch even bij het hek blijven staan om daar langs de waterkant te gaan grazen. Eerst waren het er 3 en nu een groepje van 6 of 7. Dan in een drafje achter de anderen aan naar het lekkere gras. Ze weten het precies.

Zaterdag 7 september, de 4e voorstelling. Helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn, maar herder Anja maakte voor de blog een verslag:

De dag voor het einde…….
We waren wat vroeger dan normaal……we mochten met de scheper en River op de foto. Marco was zelfs naar de kapper geweest!
De BS’ers hadden er weer zin in. Ze stonden alweer snel in de kraal voorzien van lekkers. Goed gedrag mag beloond worden toch?
De herders Marco, Wibbina, Jacinta, Ria, Justin, Jansje en Anja hadden voor aanvang hun plek al ingenomen.
Het hek ging open……en………ze liepen heeeeeeeeel rustig……..volgden weer supergoed maar toch
ook een paar dames waren het zat van steeds hetzelfde stukje, zij gingen via een andere weg maar hielden de kudde goed in de gaten. Het alleen acteren zit nog niet zo in het bloed.
Belhamel Rik stond achteraan maar heeft zich met gezwinde spoed naar voren gewerkt. Ik heb zelfs gezien dat er een stel meiden proletarisch aan het winkelen waren. Ik geloof dat er geen maiskolven
meer waren……….
Op het veld gaan de dames steeds meer “uit-waaieren” en durven meer. Een stel dames moeten we nog steeds goed in de gaten houden, sorry Wibbina maar je naamgenote zit er ook bij, samen met Amina zijn dit de eye-catchers….je houdt ze in het oog. Na wat gegraas mochten ze in het “uitrust”-veldje, je zou er ook moe van worden.
De herders kwamen bij bij de vuurkorf en heerlijk fruit van Jacinta.
Al met al……..het was weer geslaagd en zoals ik iemand citeer: als we het doen, doen we het goed!!
We zijn wel benieuwd wat morgen avond ons gaat brengen……..
Zondag 8 september. De LAATSTE voorstelling. Wat hebben onze schapen het supergoed gedaan. Nog 1 avondje knallen en dan zit voor de schapen de Toorn van Thunaer er op.
We waren allemaal al vroeg aanwezig. De schapen stonden al in de vangkooi en daarna ging het op naar de schmink. Vervolgens nam iedereen zijn/haar plaats in en niet veel later begon de laatste voorstelling van de Toorn van Thunaer.
De schapen zagen het bootje voorbij komen en gingen rechtop staan. Zodra het koor inzette stonden ze voor het hek. Het duurde Amina wat te lang en zij stond tegen het hek te stoten. Al snel kwam het teken en ging het hek open. Ondanks dat ze klaar stonden, duurde het even, maar toen kwamen de schapen toch naar buiten. Sommigen hadden een duwtje in de rug nodig voordat ze zich aansloten bij de kudde. Schaap Wibbina eiste de hoofdrol op en bleef pontificaal alleen staan op een goed zichtbare plaats. Na genoeg aandacht, besloot ze om toch maar met de kudde mee te lopen.  Na even grazen, mochten ze in de dorpsweide verder knabbelen aan groen gras.
De herders verzamelden zich achter de tent en vierden een klein feestje. Na de pauze konden we nog even naast de tribune het 2e deel grotendeels meekijken, om op tijd terug te zijn bij de schapen en ze naar de grote weide terug te brengen. Hiermee eindigde voor de kudde hun optredens bij de Toorn van Thunaer. We voelen ons allemaal bevoorrecht om hieraan mee te hebben mogen doen. Het was met recht een fantastisch spektakel.
Rest ons nu nog om de schapen naar huis te halen en de hekken en netten op te halen van het terrein.
En, nu onze schapen dus met recht BS’ers zijn, hebben ze ook sterallures en delen ze helaas geen handtekeningen uit. Maar hun foto’s en filmpjes mogen zeker weten bekeken worden.  Graag zelfs.

https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/10/Drenthe-Nu/aflevering/46747

http://www.toornvanthunaer.nrenthe/videos/899600643756557/

https://www.facebook.com/rtvdrenthe/videos/899600643756557/

https://coevordercourant.nl/artikel/1043636/de-kop-is-eraf-voor-de-toorn-van-thunaer.html?fbclid=IwAR3bdM16XtrKwBdrytdkV95rcW2d-6j257MhmTB1UA0pq0kQ2x1hDv3fMmo&harvest_referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F

https://www.facebook.com/radiozo34/videos/1145954095591811/?__tn__=kCH-R&eid=ARD4KSv9Elq_JN0Zwvl-tSitz3D8KbU-Lui97VwhlM1aS8E0C_yGWQOD97BVSjRpyPtLrunkXHmaN1lC&hc_ref=ART4cgNt2JW917QXafmmH0GBvtQ3Sh1KkKO9b0WpjrfRVNzrglkgzosEAe7VYSsOV9Q&fref=nf&__xts__[0]=68.ARBojsNG4idaVGl76CQfMl3J-pHqBImFQlwuorHfROcFti23C95sYRoPJJ1P10GeswYxS7pmZ3gKF_ZvRUXaMwqW6cgxSa_jY89ECPEpedGQNe3emVfDCtdU2I-mEqVKaPSjLOXehhMQqI4hYz9hOgFodN-p8wuuAvcRbljpYYoq7zEo1JW8_cOOY_ywbpYafDxhYNGoF9M8LIWoFBKimioLVAKswzHVXAKl1H3v55k1Xc-JzHX6Q9at1PmXvUKgf9MX5RqrB_OtTUlMRSsX6kzIxWte1CSfWKR13SVWB9G4mhOu2h2aVmeF217uhBPVPXnQDjqlwLig4rWQKgaAoGvnr3z5nF7Owr0

https://www.facebook.com/radiozo34/videos/1145954095591811/?__tn__=kCH-R&eid=ARD4KSv9Elq_JN0Zwvl-tSitz3D8KbU-Lui97VwhlM1aS8E0C_yGWQOD97BVSjRpyPtLrunkXHmaN1lC&hc_ref=ART4cgNt2JW917QXafmmH0GBvtQ3Sh1KkKO9b0WpjrfRVNzrglkgzosEAe7VYSsOV9Q&fref=nf&__xts__[0]=68.ARBojsNG4idaVGl76CQfMl3J-pHqBImFQlwuorHfROcFti23C95sYRoPJJ1P10GeswYxS7pmZ3gKF_ZvRUXaMwqW6cgxSa_jY89ECPEpedGQNe3emVfDCtdU2I-mEqVKaPSjLOXehhMQqI4hYz9hOgFodN-p8wuuAvcRbljpYYoq7zEo1JW8_cOOY_ywbpYafDxhYNGoF9M8LIWoFBKimioLVAKswzHVXAKl1H3v55k1Xc-JzHX6Q9at1PmXvUKgf9MX5RqrB_OtTUlMRSsX6kzIxWte1CSfWKR13SVWB9G4mhOu2h2aVmeF217uhBPVPXnQDjqlwLig4rWQKgaAoGvnr3z5nF7Owr0

https://www.facebook.com/esselien.degroot/videos/10212031206895147/

https://www.facebook.com/esselien.degroot/videos/10212031205735118/

Een selectie van de diverse links en stukjes film.