Een stap voorwaarts….

Ter informatie :

Op donderdag 11 juli j.l., ’s avonds rond 19.00 uur was het eindelijk zo ver. De eerste 5 schapen, waaronder Mare en Grietje, zijn naar het mooie natuurgebied het Dalerveense veen gebracht.

We gaan hiermee onze doelstelling en beleid van onze schaapskudde verder in de toekomst door ontwikkelen richting natuurontwikkeling en behoud. De eerste stap hadden we al genomen in het waardevolle gebied in De Palms in Meppen en zetten die nu verder door in Dalerveense Veen in Dalerveen.

De schapen en runderen dragen bij aan het behoud vaneen waardevol cultuur-historisch gebied en verlevendig van het landschap. De schapen en runderen zorgen voor een natuurlijk beheer van de terreinen, en maken deel uit vaneen lokale voedselketen.

De Hereford runderen van Van den Broek Herefords en de Drentse Heideschapen van de Schaapskudde Benneveld grazen in dit bijzondere natuurterrein van Staatsbosbeheer.

De groep runderen en schapen lopen met elkaar te grazen om zo het gebied te ontwikkelen naar een heidelandschap. Het gebied beslaat nu een oppervlakte van ruim 30 hectare.

Donderdagavond :

Om 19.00 uur vertrokken we met de schapen bij ons. Eerst even naar Jasper en Anne-Lynn. Ze hadden 2 enters die nog gekeurd moesten worden en dat werd dan ook gedaan. Nog een paar pedicures en ook deze schapen gingen in de grote trailer. Nu in totaal 10 schapen.

Daarna gingen we op pad en volgden Jasper naar het natuurgebied. Wat een prachtig gebied is dat. Zeer divers en een superplek voor de schapen om te begrazen. Even de trailer achteruit in de naastgelegen weide parkeren en de klep ging los. Met enige schroom gingen de schapen toch de trailer uit en bekeken daarna hun gebied met grote interesse.

Om hun de tijd te geven zich te gaan oriënteren, liepen we met Jasper mee naar zijn koeien die in hetzelfde stuk lopen. Waaronder ook een stier. Wat een supermooie dieren. En voor Jasper ook handtam. We bewonderden de stier en hoorden dat één van de koeien binnen 2 weken moet kalven. Spannend hoor.

Weer terug naar de auto en even verderop kijken naar het hooiland.  Wat een uitzicht. Zo mooi. Weer terug bij de ingang naar de weide, zagen we dat de koeien ook naar voren kwamen en water wilden drinken. De eerste ontmoeting tussen deze twee groepen was een feit. De schapen hielden wijselijk afstand. Helaas dacht Luigi, een van de ossen, er anders over en ging poolshoogte nemen met wat gekke bokkesprongen onderweg. De schapen liepen snel het bos in. Verstandige dieren.

Bij Jasper thuis nog even napraten en daarna vertrokken we weer huiswaarts, met een heel goed gevoel.

 

Nog een nagekomen  bericht. De winnares van de wedstrijd op het schaapscheerdersfeest is Noa Ellen geworden en zij koos er voor om een ramlammetje een naam te geven. Het ramlammetje is zwart met een witte staartpunt en heet nu RAKKER. Moeder is Marieke en vader is Bartel.

Eén reactie

Reageren is niet (meer) mogelijk.