Palms, wandeling, rammen scheren en de scheercursus.

Het heeft eventjes geduurd, maar het was weer tijd voor een nieuwe blog. Er is veel gebeurd de laatste tijd en ik zal er een aantal gebeurtenissen uitlichten.

PALMS.

De laatste tijd vonden de rammen in de Palms het leuk om uit te breken en rondom hun graasgebied te gaan wandelen. Wij waren daar niet zo blij mee en konden steeds op pad om ze terug te drijven naar hun gebied. Dit kan natuurlijk niet en om ongelukken te voorkomen moest er gehandeld worden. Omdat we 39 rammen hadden is er besloten om een aantal rammen weg te doen. Er meldde zich iemand met een graasbedrijf. Oftewel de rammen worden ingezet op gebieden die begraasd moeten worden. In totaal zijn er 20 rammen naar deze nieuwe eigenaar gegaan. Mijn pijn in het hart laat je ze gaan, maar je weet dat het moet. En je gaat er van uit dat er goed voor ze gezorgd wordt.

Alle 9 nog aanwezige rammen lopen nu in Oud Aalden. Dit zijn Sven, Tucker, Woest, Bartel, Alan, Levi, Bram Appa, Graeme en Anjo. Later zullen de 9 ramlammeren hier ook bij komen lopen. Intussen wordt het draad in de Palms weer hersteld en na verloop van tijd zullen de jongste 3 rammen, samen met de 9 ramlammeren hier weer naar toe gaan.

WANDELING.

Op woensdag 22 mei j.l. om 20.00 uur stond de lange wandeling van Erfgoed De Boemerang in Meppen naar de stal in Benneveld met alle 81 ooien en lammeren op de agenda. De ooien moeten naar huis voor de cursus schaapscheren/knippen. Het was een goede oefening voor de Toorn van Thunaer. Onderweg stuit je wel op kleine probleempjes zoals mensen die hun hond niet onder appèl houden en een herder die in de sloot verdwijnt. Ja ja, ook dat soort dingen komen voor.

Hieronder de foto’s die herder Jansje gemaakt heeft van de wandeling.

     

SCHEREN

Donderdag 23 mei j.l. om 19.00 uur stond het scheren van de rammen op de agenda. We verzamelden ons bij de rammen in Oud Aalden. Na enig overleg, begonnen we aan de klus.

Herders Clara en Jill besloten voor old school te gaan en samen knipten ze enter Anjo. Herders Marco en Justin namen elk een scheerapparaat ter hand. Marco de nieuwe draadloze en Justin zijn eigen apparaat met snoer. Natuurlijk ging het scheren met het apparaat sneller, maar de dames leverden een prima geknipte ram af. Ook de hoeven werden bekapt. De knippers en scheerders kregen hulp van de andere aanwezige herders, zoals Wibbina, Huub, Stieneke, Jacinta en Monique. Ook een buurvrouw van één van de herders hielp mee. We begonnen rond 19.00 uur en waren om 21.30 klaar. Vlot gedaan zou ik zeggen.

 

SCHAAPSCHEERCURSUS

Vandaag 26 mei j.l. was de schaapscheercursus. De 14 cursisten zijn, na de lunch en een voorstelrondje,  in duo’s aan de slag gegaan met het leren knippen van de schapen. Het is zo’n beetje traditie dat ooi Amina zich als eerste meldt om geschoren te worden. Justin liet zien hoe het moet en Marco legde alles uit. Vragen werden beantwoord, hulp geboden waar nodig en de aanwezige andere herders hielpen mee om alles in goede banen te laten lopen. Dit jaar ging het snel en vlot. Na het knippen werden de schapen ook bekapt. De geknipte wol werd opgerold, het naamkaartje er aan, ingepakt en naar de wolwerkplaats gebracht.

Aan het eind van de cursus gaven Marco en Justin nog een demonstratie scheren met het nieuwe scheerapparaat. Na de cursus mochten de schapen de weide weer in en dat werd enthousiast door hun ontvangen. De cursisten keerden toen weer huiswaarts en na het opruimen de herders ook.  Het was een hele gezellige middag.

Hier alvast 1 foto. Dit zal nog aangevuld worden met foto’s van herder Jansje.

Foto’s van herder Jansje: