LAMMETJESDAG 2019

Vandaag was het lammetjesdag van de schaapskudde Benneveld.

Op het zonovergoten terrein bij de Jantina Hellingmolen in Aalden werd ’s ochtends alles klaar gezet voor de  middag. Om 12.00 uur verzamelden de herders zich bij de molen.  Om 12.25 uur vertrokken we naar Meppen om de schapen bij de familie Plaat weer op te halen. Afgelopen donderdag zijn ze, voor de lammetjes de eerste grote wandeling, er naar toe gebracht omdat het gras thuis op was. Nu konden ze nog lekker grazen voordat lammetjesdag begon.

Om 12.30 uur ging de stoet weer naar de molen. Deze keer waren de schapen  beter te pas en liepen ze braaf mee en ook direct in de vangkooi die op het terrein achter de molen klaar stond. Hier was gelukkig nog wat schaduw en af en toe een fris windje.

Er was van alles te doen. Paaseitjes raden, de Paashaas die voorlas, lekker ijs verkocht door Nona’s, prachtige werkstukken uit de wolwerkplaats, de rammenwedstrijd en………  natuurlijk de lammetjes.

Wat heel erg leuk was, was dat er veel adoptanten aanwezig waren om hun lammetje in levende lijve te zien en vast te houden. Ook hebben veel kinderen een lammetje op schoot gehad of hebben ze een lammetje geaaid. Ook volwassen vonden dit prachtig en stonden er ook voor in de rij. Er werden vragen gesteld en beantwoord en ondertussen bekapte Marco de ooien en fatsoeneerde Justin de staarten. Ook gaf Justin de lammetjes aan. Verder was er ook koffie, thee en fris drinken met een stukje cake met muisjes.

Na een hele gezellige middag werden ook de winnaars bekend gemaakt. Allereerst de winnaars van de eitjeswedstrijd. Het aantal was 425 en mevrouw K. Mos had het precies goed geraden. 2e werd Loïs Koolen. Zij zat er slechts 10 naast,  3e was Cathelijne Snoek.

De rammenwedstrijd was best wel moeilijk. Uiteindelijk hadden 5 mensen het goed geraden.  Marco trok uit die 5 de winnares. Ze heet Annelot Snoek. Na een belletje kwam ze met haar moeder, zusje en vrienden naar de molen om haar prijs op te halen. Ze kon kiezen tussen een mooie ramsschedel of een ramlammetje een naam geven. Haar zusje vond dat ze voor de schedel moest gaan, maar Annelot wilde liever een lammetje een naam geven.  Daarop werd besloten dat haar zusje Cathelijne de schedel mocht hebben en gaf Annelot een rammetje een naam. Het ramlammetje van Oranje en Bartel heet nu SANDER. Binnenkort maken we een foto en zullen we hem hier ook voorstellen.

Intussen waren de schapen naar hun nieuwe weide gebracht om weer lekker te grazen. Nadat alles weer opgeruimd was, werd nog even de dag besproken en daarna gingen alle herders ook naar huis. Iedereen heeft genoten.

Foto’s van Shelly Jonkman en Bertie Dubbelhuis