Schapenkeuring 23 juni 2018

Het was zover De schapenkeuring van de enter ooien en een aantal rammen. Altijd spannend.

Marco was al vroeg op pad om bij andere fokkers en kuddes te gaan keuren, samen met keurmeester Jeanet Hulmer. Voor hun is het nu een drukke tijd.

Herders Anja en Monique hadden om half 12 de heren in de Palms reeds in de vangkooi gedaan en gingen toen op weg naar Oud Aalden. Daar konden ze even lekker op een bankje van de rust genieten totdat het tijd was om de heren in Oud Aalden ook in de vangkooi proberen t krijgen. Dit mislukte in eerste instantie want Rik had andere dingen aan zijn kop. De rammen die in de vangkooi liepen, joeg hij er weer uit. Echt de leider die de kudde beschermt.

Gelukkig kwamen Wibbina en keurmeester Titia Geertman ons versterken en toen was die klus ook snel geklaard. Precies op tijd, want Marco en keurmeester Jeanet kwamen er aan. Nu kon het beginnen. De geselecteerde heren werden aan alle kanten bekeken. Hun kop, de hoorns, de romp, de staart, het kruis, het beenwerk, etc. Keurmeesters Jeanet en Titia hadden het er druk mee. Gelukkig kwam herder Rolf met Dylano ook helpen en herder Clara voegde zich ook bij ons. Daarna was de klus toch redelijk snel geklaard. De hekken moesten mee naar Erfgoed De Boemerang en werden ingeladen. Daarna splitsten we ons op. Wibbina ging met Rolf, Dylano en Clara naar De Boemerang en Anja, Titia, Jeanet en Monique reden alvast vooruit naar de Palms. Niet veel later was Marco ook present. Hier waren het voornamelijk jonge rammen die gekeurd moesten worden. Naast de geselecteerde rammen werd nog een extra ram gekeurd. Hierbij foto’s. Onder de foto’s gaat het verhaal verder.

Nu was het tijd om naar Erfgoed De Boemerang te gaan voor de dames. Dus hup in de auto’s en snel naar de wachtende dames. Terwijl wij bezig waren in de Palms, hebben Wibbina, Rolf, Dylano, Clara en Jill de hekken neergezet en de dames er in gelokt. Ook was er al het nodige publiek. Altijd leuk dat er mensen komen kijken en de keurmeesters geven altijd een heel goede en informatieve uitleg. Herder Jansje maakte foto’s. Zie onder het verhaal.

Er waren 11 ooitjes die gekeurd moesten worden en dat gebeurde ook grondig met tussendoor de uitleg over het hoe en wat, de kleuren die er zijn, het wisselen van de tanden, etc.  Aan het eind zijn er 5 jongedames ingeladen en vertrekken deze dames naar hun nieuwe eigenaren en woonplaats in Meeden. Dus snel naar Benneveld voor de administratie en de vervoerspapieren. In Benneveld aangekomen werden alle papieren ingevuld en konden de dames aan het nieuwe deel van hun leven beginnen. Heel veel succes met elkaar.

Daarna was het tijd voor de gezamenlijke maaltijd. Iedereen had iets meegenomen en het zag er super uit. Helaas geen foto, want er werd al snel een begin aan de maaltijd gemaakt.  Herder Jacinta had heerlijke bowl gemaakt, die al snel soldaat was gemaakt. Clara en Rolf hadden een heerlijke salade gemaakt, Erna had muffins gemaakt, Anja had courgette pannenkoekjes gemaakt, Jansje had voor nacho’s gezorgd, Jill had heerlijke Turkse pizza gemaakt, Monique had rode bessengelei gemaakten en Wibbina en Marco zorgden voor het drinken en burgers die met hulp van Justin werden gebakken. Hoop dat ik niets vergeten ben, maar het smaakte allemaal heerlijk. Een leuke en gezellige afsluiter van een keuringsdag.

Na het eten moest alleen Manoa nog gekeurd worden. Marco en Wibbina haalden haar op en ze mocht in de achtertuin rondlopen en grazen terwijl ze gekeurd werd. Goedgekeurd!!! Van alle gekeurde dieren zijn bijna alle dieren goedgekeurd. We kunnen terugkijken op een leuke en productieve dag.