Op weg naar de lammertijd

Op zondag 18 januari j.l. hebben we de 3e stap gedaan op weg naar de lammertijd. De 1e stap was het maken van de dekgroepen en de 2e stap was de barre winterwandeling naar de thuisstal in Benneveld. Nu was het tijd voor stap 3.

Een aantal herders kwamen bij elkaar in Benneveld bij de kudde. Daar werd het programma doorgenomen en gingen we aan de slag. Als eerste moest de oude wei leeg gehaald worden. Dus… paaltjes verzamelen en draden loshalen en oprollen. Dat ging zeer vlot.

Dan op naar het nieuwe weiland. Draad trekken zoals we dat hier zeggen. Paaltjes plaatsen en draden bevestigen. Dit ging helaas niet zo snel als we gehoopt hadden. Tussen de werkzaamheden door naar de wolwerkplaats waar we heerlijke soep kregen die door Wibbina en Trudie was gemaakt. Tomatensoep en pittige pinda pompoensoep. En na de soep een lekker broodje hamburger.

Na de lunch ging een deel van de groep verder met het draad trekken en de anderen gingen ooien splitsen in de schuur. De drachtige ooien moesten van de niet drachtige ooien gescheiden worden.

De ooien werden naar binnen gehaald en in hokken ondergebracht. De rode merkstift kwam tevoorschijn en de administratie kwam er bij. Aan de hand van de oornummers konden we zien welke ooi bij welke ram was geweest en welke ooien niet. De drachtige ooien kregen een rode stip. Zo wisten we welke ooien thuis moesten blijven en welke dames een wandeling gingen maken naar de nieuwe weide.

De drachtige ooien blijven bij huis om te lammeren en de andere dames werden met een heerlijke wandeling in het mooie weer, naar de andere wei gebracht. Nu is alles klaar voor de drukke lammertijd.